EPA-EFE/Stephanie Lecocq
Jens Stoltenberg

Potencijalna ruska pobeda u sukobu u Ukrajini preti da oslabi NATO kao alijansu, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare u Berlinu.

Prema njegovim rečima, pobeda Rusije u Ukrajini ne bi bila samo tragedija za Kijev, već bi predstavljala i rizik za NATO, jer bi ga učinila ranjivim, prenosi TASS.

– Moramo da nastavimo da dajemo Ukrajincima oružje koje im je potrebno da ostanu jaki na bojnom polju, da bi sutra mogli da budu jaki za pregovaračkim stolom – dodao je Stoltenberg.

On je naveo da je u najboljem interesu NATO-a da nastavi da podržava Ukrajinu.

– Vojna podrška Ukrajini trebalo bi da približi dugoročno i pravedno rešenje krize – rekao je Stoltenberg odgovarajući na pitanje o rizicima smanjenja pomoći Ukrajini kako se sukob odugovlači.

Stoltenberg se danas sastao sa nemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom i zahvalio mu na njegovom vođstvu u transformaciji Bundesvera i na velikom udelu Nemačke u jačanju odbrane NATO-a, saopštio je NATO.

Generalni sekretar je naglasio da nove smernice nemačke odbrambene politike pokazuju njenu posvećenost povećanju potrošnje na odbranu.

– Potreban nam je snažan Bundesver, koji je spreman da se bori u srcu alijanse – rekao je on, pozdravljajući jasnu posvećenost Nemačke da do sledeće godine uloži dva odsto BDP-a u odbranu.

– Ovo odražava nemačku odgovornost i nemačko vođstvo – dodao je on.

Stoltenberg se u četvrtak sastao i sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.

Tokom posete Berlinu Stoltenberg će primiti nagradu Američke akademije u Berlinu za 2023. godinu “Henri A. Kisindžer” za doprinos transatlantskim odnosima, navodi se u saopštenju Alijanse.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here