EPA-EFE
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da jačanje Kine i saradnja Pekinga sa Rusijom predstavljaju pretnju ne samo za Aziju, već i Evropu, i zatražio je snažniju saradnju i više “prijatelja” alijanse u Aziji.

Stoltenberg je u Tokiju rekao da Kina sve više ulaže u atomsko oružje i rakete velikog dometa, uz pritisak na susedne zemlje i Tajvan.

Činjenica da se Rusija i Kina zbližavaju i značajna ulaganja Pekinga u moderno oružje naglašavaju da Kina predstavlja pretnju, kao i izazov za NATO. Bezbednost nije regionalna, već globalna, izjavio je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, saradnja Kine i Rusije vodi ka autoritarnom potiskivanju otvorenog demokratskog međunarodnog poretka, javlja AP.

Stoltenberg je izjavio da NATO ne smatra da mu je Kina protivnik, niti želi sukob, zbog čega će nastaviti saradnju sa Pekingom u područjima od zajedničkog interesa, kao što su klimatske promene.

6 COMMENTS

  1. Sta ovaj bulazni? I ne stidi se svoga zla ni malo! Ko njemu daje pravo da ljude sprecava u njihovim namerama da budu prijatelji? To ne postoji ni u zivotu…..a izgleda u ovim zlikovackim organizacijama, to je nacin zivota i funkcionisanja!!!!!

  2. Сарадња русије и Кине пут ка слободи света од западних сатаниста и изопаченика.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here