EPA-EFE/Stephanie Lecocq
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je danas saveznike da snabdevaju Ukrajinu zimskom opremom poput odeće, šatora i generatora, kako bi ukrajinske trupe mogle da nastave da se bore protiv ruske vojske u hladnoj sezoni.

On je dodao da je to i delimično zato što se ukrajinska vojska upravo toliko povećala, pa joj je potrebno i više te vrste zimske opreme, prenosi Rojters.

– NATO je naročito fokusiran na to kako možemo da obezbedimo desetine hiljada, na primer, zimskih uniformi – istakao je Stoltenberg.

On je nakon sastanka s državnim sekretarom SAD Entoni Blinkenom u Briselu rekao da će zima biti teška, pa je zato neophodno snabdevati ukrajinsku vojsku, pored oružja i municije, i zimskom, ali i svakom drugom specifičnom opremom koja je neophodna za zimu.

Prosečne zimske temperature su ispod nule u većem delu zemlje i nije neobicno da padnu do minus 15 stepeni Celzijusa.

Kako Rojters danas navodi, ukrajinske trupe, koje su brzo napredovale, približavale su se glavnoj železnickoj pruzi za snabdevanje ruskih snaga na istoku zemlje, nakon što je “kolaps dela ruske linije fronta izazvao najdramatičniju promenu u ratu od njegovih prvih nedelja”.

Stoltenberg je pozvao saveznike iz NATO i da pojačaju proizvodnju odbrambenih vojnih sredstava, kao i sopstvenih zaliha, kako bi mogli Kijevu da isporuče više oružja.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here