Tanjug/AP
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg

Zadatak NATO-a je da podrži Ukrajinu i spreči širenje borbenih dejstava van ukrajinskih granica, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

Upravo u tu svrhu NATO šalje jasne signale Moskvi da je Alijansa spremna da brani svakog saveznika, dodao je Stoltenberg.
Generalni sekretar je još jednom naglasio da NATO nije strana u sukobu u Ukrajini.
– NATO nije strana u sukobu, nećemo se mešati u Putinov rat u Ukrajini. Mi smo na strani Ukrajine i pomažemo joj u njenom pravu da se brani. U ovom kritičnom trenutku, naša stalna podrška Ukrajini važnija je nego ikada – istakao je on.
Stoltenberg je ranije na konferenciji za novinare u Bukureštu nastavio da se zalaže ne za podršku mirovnim pregovorima, već za nastavak aktivne vojne pomoći Kijevu.
On je rekao da NATO razmatra moguće isporuke PVO sistema „Patriot“ Ukrajini, kao i efikasnije korišćenje već isporučene opreme.
On je obećao da će NATO nastaviti da pruža pomoć Ukrajini „koliko god bude potrebno“.
Zamenik predsedavajućeg Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je, sa svoje strane, primetio da će, ako NATO bude Kijevu isporučio sisteme „Patriot“ zajedno sa osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta Oružanih snaga Rusije.

5 COMMENTS

  1. Jadni ukrainci, treba ih unistiti Po vasim analizama, slati oruzja i neka ih rusi pobiju, braca su, i karamazove Ste naveli na isto

  2. Zafrknuli ste vi Ukrajnu do huškanja protiv Rusije do razaranja i užasa za taj narod – pa onda nama pokušavate da prodate neke besmislene priče !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here