EPA/Olivier Hoslet
Jens Stoltenberg

Nemačka novinarka Adelhajd Volfl za nemačko izdanje “Der Standarda”, analizirajući bezbednosnu situaciju u BiH, iznela podatke koji nisu bili poznati javnosti.

Volfl je analizirala proteste “Granica postoji” koji su održavani na međuentitetskoj liniji, kao i povećan broj napada na povratnike u entitet Republika Srpska, ali i pretnje o hapšenju visokog predstavnika koje je izrekao Milorad Dodik, ali ih je povukao.

Između ostalog, nemačka novinarka je navela da su snage EUFOR-a slabe ukoliko bi došlo do bilo kakve pobune u BiH, odnosno da broj pripadnika tih snaga ne bi bio u stanju da zaštiti stanovništvo.

Posebno je zanimljiv deo koji se odnosi na posetu Tomasa Gofusa, pomoćnika generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga. Naime, kako se navodi Gofus je bio šokiran bezbednosnom situacijom u Bosni i Hercegovini.

Prema tvrdnjama, kazao je da nije mislio da je situacija tako ozbiljna te je pozvao na hitno povećanje broja vojnika EUFOR-a za barem 1.000 pripadnika.

Prema tvrdnjama iz teksta, iz ovog razloga uskoro bi trebalo da se održi sastanak Saveta NATO-a i Evropskog političkog i bezbednosnog komiteta. Međutim, dodaje se da mnoge snage u EU pokušavaju da umanje ozbiljnost situacije.

Na kraju se upozorava na mogućnost da Rusija na sednici Saveta bezbednbisti UN blokira produženje mandata EUFOR-a, a da period do dolaska NATO trupa Milorad Dodik iskoristi za proglašavanje nezavisnosti koju bi priznala Ruska Federacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here