Tanjug
Premijerka Srbije Ana Brnabić i ministar spoljnih poslova Nikola Selaković

Odlazeći režim u Crnoj Gori neće uspeti u svojoj nameri da dodatno zatruje odnose sa Srbijom, na čemu je godinama neumorno radio, podredivši tome i svoju poslednju odluku, kojom je srpskog ambasadora u Podgorici Vladimira Božovića proglasio nepoželjnom osobom zbog navodnog kršenja diplomatskih pravila u svojim izjavama o Podgoričkoj skupštini. Srbija na taj skandalozni potez neće odgovarati istom merom, iako je to u skladu sa diplomatskom praksom, pa će ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević ostati uprkos tome što mu je prethodno dat rok od 72 sata da napusti zemlju.

Čak i posle ovakve odluke Srbije odlazeće crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova, na čelu sa Srđom Darmanovićem nastavilo je da tera inat i ostalo pri stavu da srpski ambasador mora da napusti Crnu Goru. Inače Vlada Srbije odustala je od proterivanja Miloševića odustala je nakon konsultacija premijerke Ane Brnabić i ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, koji je i sugerisao da se lopta spusti i novoj crnogorskoj vladi da šansa da spusti tenzije u odnosima sa Beogradom i znatno ih unapredi pošto su sada na najnižem mogućem nivou zbog višegodišnje neprekidne kampanje režima Mila Đukanovića protiv Srbije i Srba, kao i danonoćnih ataka na srpski nacionalni i duhovni identitet, koji su kulminirali usvajanjem Zakona o slobodi veroispovesti, što je bio uvod u pokušaj otimanja svetinja od Srpske pravoslavne crkve.

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković smatra da je krajnje vreme da se stavi tačka na sukobe, zbog čega je i odlučeno da na “prst u oko” Srbija odgovori pruženom rukom.

– Pokazali smo koliko smo veliki kao država i koliko je važno da imamo najbolje moguće odnose sa Crnom Gorom. Pružili smo ruku i dokazali koliko smo spremni da ulažemo u to. Osim toga, država Srbija ne može da pređe preko činjenice da su 30 odsto stanovnika Crne Gore naši sunarodnici.

O ovoj odluci zato smo se posavetovali sa političkim predstavnicima Srba u Crnoj Gori Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem.

Ovo je bio i njihov stav i zato mislim da je odluka dobra . Kad se neko sa bratom sporečka jer ga je uvredio, pokazuje koliko je veliki ako kaže “pružam ruku” – objasnio je Selaković.

On je istakao da je Srbija zainteresovana da jača odnose sa Crnom Gorom i da očekuje da takve procese realizuje sa novom vladom u Podgorici.

– Sa naše strane postoji velika spremnost i nikad nije postojao razlog da to ne činimo.

Odnosi između Srbije i Crne Gore, kako kaže, nisu tek bilo koji odnosi. Mi smo dve države koje imaju i te kakvu trgovinsku razmenu, koja je u ozbiljnoj meri u korist Srbije. Od 857,3 miliona evra trgovinske razmene u prošloj godini, gotovo 93 odsto (787,4 miliona evra) Srbija je izvezla u Crnu Goru. To je naš ekonomski interes, a običnim ljudima više od toga, imajući u vidu njihovo poreklo, rodbinske, kumovske i rođačke veze, kao i činjenicu da mnogo njih ima nekretnine u Crnoj Gori – naglasio je šef srpske diplomatije.

Varhelji pohvalio odluku Srbije

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji pozdravio je odluku Vlade Srbije da odustane od proterivanja crnogorskog ambasadora.

On je sa svog Tviter naloga pozvao Crnu Goru da uradi isto, ističući da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja osnove za procese proširenja, stabilizacije i pridruživanja.

Život važniji od konvencija

Premijerka Srbije Ana Brnabić otkrila je da je njoj i Selakoviću predsednik Vučić na sastanku rekao da diplomatska pravila treba poštovati, ali da postoje stvari koje su bitnije.

– Vučić je razumeo i podržao odluku Vlade da otkaže gostoprimstvo ambasadoru Crne Gore. Reagovali smo u skladu s Bečkom konvencijom, potpuno normalno i prirodno. On je rekao da su konvencije važne, ali da je život važniji. Istakao je da je naša saradnja s Crnom Gorom važna i da treba još jednom da pružimo ruku prijateljstva, jer je bilo dosta sukoba u regionu – otkrila je Brnabićeva. Sam Vučić odluku Vlade da odustane od proterivanja ambasadora Miloševića ocenio je kao apsolutno ispravnu.

– Odustajanjem od proterivanja Miloševića Srbija “ne može ništa da izgubi, a pokazuje snagu. Napravili smo dobru stvar za Srbiju. Ne treba da se ponašamo kao dva ovna na brdu i da mi pokazujemo silu. Naše je da pokažemo da želimo prijateljske, najbolje moguće i bratske odnose sa Crnom Gorom. Mislim da će naša odluka doprineti stvaranju bolje atmosfere i veće odgovornosti u međusobnim odnosima – poručio je Vučić.