EPA-EFE/DEAN LEWINS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Nedavni apeli da se ženama i deci ubijenih i zarobljenih pripadnika terorističke “islamske države” (IS) koji su državljani Australije, omogući povratak u zemlju, naišle su na burna reagovanja šire australijske javnosti.

Preovladava strepnja da bi povratkom osoba za koje se veruje da su radikalizovane, dovela u pitanje bezbednost celokupnog australijskog društva, sa čime se slaže i ministar unutrašnjih poslova Piter Daton. On je u obraćanju javnosti naglasio da bi se stvorio ogroman rizik od opasnih terorističkih napada ukoliko bi Savezna vlada donela odluku da porodicama boraca IS koji su državljani Australije omogući povratak iz izbegličkih kampova u Siriji.

– Prema našim procenama, reč je o osobama koje bi potencijalno mogle da dovedu do nemilih događaja s velikim brojem žrtava, ukoliko bismo im dozvolili povratak u Australiju. Naravno, ne smatramo da bi svako od njih bio u stanju da učini tako nešto, ali neke od tih žena su definitivno sposobne da učine jednako užasne stvari kao i njihovi partneri koji su članovi IS – poručio je Daton.

Ministar unutrašnjih poslova Australije naglasio je da zbog toga niko ne treba da bude iznenađen što Australija neće poslati svoje vojnike u misije da izvuku osobe takvog karaktera i dovedu ih nazad u zemlju.

Trenutno se 20 žena sa australijskim državljanstvom, kao i više od 40 njihove maloletne dece nalazi u Siriji u kampovima za porodice poginulih i zarobljenih pripadnika terorističke IS. Neke od njih su već javno istupile sa objašnjenjem da su “na prevaru” odvedene u Siriju i uputile apel australijskim vlastima da njih i njihovu decu izvuku iz kampa.
Međutim, Savezna vlada dobila je potpuno drugačija mišljenja i savete iz političkih i obaveštajnih krugova sa lica mesta.

– Imamo informacije da mnoge od ovih žena njihovi muževi ili partneri uopšte nisu odvukli tamo. Daleko od toga… Mnoge su otišle svesno i dobrovoljno i predstavljaju jednaku opasnost kao i muški teroristi s kojima su provodile vreme širom Sirije i Iraka – kazao je Daton.

Međutim, ministar je istakao da odluka o zabrani povratka neće biti primenjena na sve.
– Razmatraćemo pojedinačne slučajeve i tamo gde postoji osnova da intervenišemo, kao i bezbednosna procena, sigurno ćemo pokušati da učinimo nešto. Ali, svako treba da zna da ukoliko se odlučiš da odeš u ratno područje i povedeš svoju decu tamo, automatski donosiš odluku da uništiš njihove živote. To je nešto sa čim će te osobe morati da žive – napomenuo je Piter Daton.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Australije do sada je oduzelo državljanstvo za 17 osoba koje su bile dvojni državljani, a našli su se u ratnim sukobima mimo zakona Australije. Za sada se ne znaju sva imena, pa samim tim nije poznato ni koliki broj od 20 Australijanki u kampovima porodica IS terorista se nalazi na ovom spisku. Takođe, još nije doneta odluka da li će biti oduzeto državljanstvo i njihovoj deci. Za sada, premijer Skot Morison zastupa stav da to ne bi trebalo da bude učinjeno…

20 žena i više od 40 dece u kampovima u Siriji želi povratak u Australiju

Strah od novog “daeša”

Nedavni početak vojne intervencije Turske na severu Sirije izazvao je zabrinutost i u Saveznoj vladi Australije. Premijer Morison je izrazio duboku strepnju da bi jednostrane akcije turske vojske mogle da dovedu do oživljavanja takozvane “islamske države”.

– Veoma smo zabrinuti šta bi ova akcija mogla da donese kurdskom narodu, kao i celom regionu. Postoji bojazan da bi novi sukobi mogli da dovedu do oživlavanja “daeša” (IS) i o tome smo razgovarali sa turskim državnim organima – rekao je Morison.

Turska za repatrijaciju

Turski ambasador u Australiji Korhan Karakodž pokušao je da umiri zabrinutost ovdašnjih vlasti zbog mogućeg povratka IS. On je, međutim, izneo i zvanični stav svoje države da bi inostrane vlade trebalo da zatraže preuzimanje i povratak porodica propadnika IS u zemlje iz kojih dolaze.

– Za nas je od veoma velikog značaja budućnost zatočenih porodica članova “daeša”. Smatramo da je na dugoročnom planu najbolja opcija njihova repatrijacija u zemlje čiji su državljani i u tom cilju smo spremni da sarađujemo sa svim našim prijateljima i saveznicima – poručio je turski ambasador Karakodž, naglašavajući da je strah od eskalacije sukoba usled vojne intervencije njegove zemlje – “krajnje suvišan”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here