pixabay.com

Registrovana stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj porasla je u aprilu za 0,8 procentnih poena u odnosu na mart, na 9,4 posto, objavio je danas Državni zavod za statistiku.

To je najviša stopa nezaposlenosti u poslednjih 14 meseci, navodi portal Seebiz i dodaje da je godinama unazad bilo uobičajeno da početkom turističke predsezone u Hrvatskoj ta stopa opada.

Prema najnovijim podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, broj nezaposlenih je na kraju aprila iznosio 159.234 osobe, što je za 15.773 lica ili za 11 procenata više nego u martu, dok se aktivno stanovništvo u istom periodu povećalo za 28.293 osobe (1,7%).

Na godišnjem nivou je prekinut pozitivan trend pokazatelja nezaposlenosti, pa je stopa registrovane nezaposlenosti u aprilu porasla za 1,3 procentnih poena u odnosu na isti mesec 2019. godine.

Povećanje stope nezaposlenosti na godišnjem nivou je odraz snažnijeg rasta broja nezaposlenih od rasta broja aktivnog stanovništva.

Godišnja stopa promene broja nezaposlenih u aprilu je prv put nakon prve polovine 2014. zabeležila rast i iznosila 21,5 procenata.

Poslednji put je dvocifreni godišnji rast evidentiran u januaru 2013. godine.

Broj aktivnog stanovništva zabeležio je godišnju stopu rasta od 3,7 posto.

S druge strane, prema podacima DZS-a, istovremeno se povećao i ukupan broj zaposlenih u aprilu na 1,528 miliona, što na mesečnom nivou predstavlja porast od 0,8 odsto a na godišnjem od 1,5 procenata.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime