pixabay.com

Rusija poziva sve strane u Siriji na suzdržanost i pažljivo odmeravanje narednih koraka, jer ništa ne bi trebalo da spreči političko rešavanje krize u toj zemlji, rekao je pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov.

„Mi razumemo zabrinutost Ankare po pitanju zaštite nacionalne bezbednosti. Međutim, postoje ključne međunarodne pravne norme koje su u osnovi zajedničkih napora u borbi protiv terorizma i uspostavljanju mira u Siriji. Pre svega, to je privrženost jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije, poštovanje njenog suvereniteta“, istakao je Ušakov.

On je takođe istakao da tokom operacije na severu Sirije ne sme da strada civilno stanovništvo. Kako je rekao, Moskva smatra da bi mere stabilnosti na severoistoku Sirije trebalo da budu obezbeđene uzimajući u obzir interese svih etnokonfesionalnih grupa sirijskog naroda.

„Smatramo da je neophodno uzeti u obzir humanitarni aspekt. Nedopustivo je stradanje civila“, izričit je Ušakov.

Turske trupe i njihovi sirijski pobunjenički saveznici ušli su u sredu na severoistok Sirije, čime je počela turska invazija.

Ranije su turski ratni avioni i artiljerija gađali položaje kurdskih boraca u prekograničnoj vojnoj operaciji, samo nekoliko dana nakon što su se američke trupe povukle iz tog područja.

Mediji izveštavaju da je tokom jučerašnjeg dana stradalo 15 civila.

Turska invazija je naišla na oštre osude u svetu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here