pixabay.com

Sve veći broj Britanaca koji žive u Danskoj (procenjuje se da ih ima oko 18.000) odlučuje da uzme državljanstvo ove skandinavske zemlje. 

– U poslednje dve godine, nakon referenduma o Bregzitu 2016, zabeležen je veliki porast Britanaca koji žele da uzmu dansko državljanstvo i broj odobrenih zahteva je skočio sa 134 na čak 489 – istakao je danski ministar za imigracije i integracije Matijas Tesfaje.

Iako sa zadovoljstvom izražava dobrodošlicu novim državljanima svoje zemlje, ministar naglašava da u Danskoj već postoje propisi koji će se primenjivati i u slučaju da do izlaska Velike Britanije iz EU dođe bez dogovora.

– Na osnovu toga, oko 18.500 Britanaca koji trenutno žive u Danskoj mogu da produže boravak u njoj bez obzira da li su podneli zahtev za državljanstvo – dodao je Tesfaje.

Još jedno objašnjenje za ovakav talas u podnošenju zahteva za državljanstvo Danske jeste to što je ova skandinavska zemlja 2015. godine dozvolila postojanje dvojnog državljanstva, što je verovatno ohrabrilo mnoge Britance da podnesu zahtev, jer ne moraju istovremeno da se odreknu britanskog pasoša.

S obzirom da britanski parlament nije usvojio predlog dogovora sa EU koji je predložio  premijer Boris Džonson, u Velikoj Britaniji će se 12. decembra održati opšti izbori, a Evropska unija je prihvatila novi rok za Bregzit koji je određen za 31. januar 2020.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here