Pixabay.com

Jaki pljuskovi su u četvrtak i petak izazvali kolaps u saobraćaju u Beogradu i drugim gradovima Srbije. Palo je, kako je saopšteno, od 30 do 70 litara kiše po metru kvadratnom – najviše u Sremu, srednjem Banatu, zapadnoj Srbiji i Beogradu. Republički hidrometeorološki zavod je upozorio na nove obilne padavine.

Na slivovima Jadra, Ljuboviđe, Drine, Lima, Kolubare, Uba, Tamnave i Ljiga zabeležen je umeren i veći porast vodostaja sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima i pojavom lokalnih izlivanja na manjim bujičnim vodotocima ovih slivova, kao i na području Srema, Beograda i Banata, što je izazvalo strah od poplava. Prestanak padavina se očekuje do kraja nedelje.

Meteorolog Nedeljko Todorović za “Vesti” ukazuje da je kiša sa jakim pljuskovima bila skoncentrisana na relativno malom prostoru:

– Od područja koje omeđava Zlatibor, Kragujevac i Veliko Gradište, pa na jug nije pala ni kap kiše, sve se sručilo na zapad i severozapad zemlje. Glavnina kiše pala je u Podrinju i Mačvi između 60 i 100 litara po kvadratnom metru. Na području Beograda je palo 20 litara po kvadratnom metru i to u istočnim delovima, do 60 litara na zapadu prestonice, dok je centar Beograda primio 45 litara po kvadratnom metru.

Inače, mesečne količine kreću se od 45 do 55 litara po kvadratnom metru, napominje naš sagovornik.

– U Beogradu u toku noći između 4. i 5. novembra pala je mesečna količina kiše, a u zapadnoj Srbiji, Mačvi i zapadnom Sremu skoro dvomesečna količina. Kolege hidrolozi su dale upozorenje na porast manjih vodotokova. U ponedeljak i utorak nas čeka kišovito vreme, a od 10. novembra možemo očekivati pet do šest suvih dana.

U prestonici su obilne padavine bile uzrok udesa, gužvi, zastoja… Neke ulice u Beogradu su potopljene, o čemu svedoče brojne fotografije. U Vojvođanskih brigada u Batajnici, kako javljaju korisnici društvenih mreža, ljudima je voda ušla čak u garaže. Pod vodom je bila i Autokomanda.

Kiša koja je neprestano lila napravila je pravi potop i u Novom Sadu. Na ulicama su zabeležene poplave, automobili su se jedva probijali kroz poplavljenu Futošku ulicu. Bare su se pojavile u blizini Šeratona, u Temerinskoj ulici, Pariske komune, Ulici Miše Dimitrijevića, na keju kod Danubiusa. Dosta je problema sa podvožnjakom u Sadovima gde je bila prisutna i policija koja je preusmeravala vozila da prolaze pešačkom stazom.

Vanredno na Palama

Kiša koja je padala dva dana prouzrokovala je poplave u Bosni i Hercegovini. Zbog izlivanja reka u pojedinim naseljima i opasnosti koja preti od bujica, proglašena je vanredna situacija na Palama i Trnovu. Na području opštine Istočna Ilidža proglašeno je stanje elementarne nepogode. Ekipe Vatrogasne jedinice Grada Istočnog Sarajeva pomagale su u ispumpavanju vode koja je ušla u stambene i poslovne objekte, a najugroženija su naselja Donji Kotorac, Kasindo i Mladičko polje. U većini krajeva u Republici Srpskoj i Federaciji BiH saobraćaj se odvija otežano zbog aktiviranja klizišta i izlivanja vode na kolovoze. Saobraćaj je obustavljen na magistralnom putu Sarajevo-Foča.