EPA/Christian Bruna
Hajnc-Kristijan Štrahe sa suprugom Filipom

Nekadašnji lider Slobodarske partije Austrije (FPO) i doskorašnji vicekancelar Hajnc-Kristijan Štrahe, koji je bio prinuđen da, zbog korupcionaške afere „Ibica”, podnese ostavku na sve političke funkcije, očigledno radi na svom političkom povratku.

Naime, on se sastao, tajno, sa austrijsko-kanadskim milijarderom Frankom Štronahom. Štrahe se sa Štronahom sastao u prisustvu svoje supruge Filipe koja je poslanik u aktuelnom sazivu austrijskog parlamenta, a koja je nekada radila za ovog milijardera. Štronah je imao sopstvenu stranku, koju je nakon izvesnog vremena prestao da finansira.

Štrahe tvrdi da je sa Štronahom razgovarao o ekonomskoj i socijalnoj budućnosti zemlje, smanjenju poreza i učešću radnika u odlučivanju u firmama. Posle tog sastanka, preko društvenih mreža, Štrahe je pozvao stranku da omogući da članovi stranke, to jest „baza”, odluči o njegovom povratku na čelo FPO.

Zbog sastanka sa Štronahom i Štraheovih izjava, spekuliše se da bi milijarder mogao da finansijski održi stranku koju bi Štrahe osnovao. Štrahe se, kako prenose mediji, u proteklo vreme sastao i sa nizom funkcionera FPO.

U FPO, zbog „opasnosti” od povratka Štrahea, sve su glasniji zahtevi funkcionera za njegovim isključenjem iz stranke. To isključenje moglo bi dovesti do podela u FPO, što bi dalje oslabilo stranku, posebno pred bečke izbore, koji treba da se održe sledeće godine.

Ako Štrahe osnuje svoju stranku, sigurno će odvući veliki broj glasova FPO, koja je, posle afere “Ibica” pogođena stalnim padom popularnosti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here