Stranka kosovskih Albanaca: Takse su tek početak, slede ostale recipročne mere

Vestionline, Tanjug
EPA/Valdrin Xhemaj

Jedan od glavnih izazova za stranke koje će posle 6. oktobra formirati kosovsku vladu biće pitanje da li će ukinuti ili nastaviti da sprovode mere prethodne vlade koje se odnose na takse od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

Kako se navodi, političke stranke kosovskih Albanaca „čak ni deklarativno“ ne pominju da će suspendovati odluku prethodne Vlade o uvodenju takse od 100 odsto, a većina njih naglašava da je za „uspostavljanje recipročnih mera prema Srbiji“.

– Odluka o taksama i dalje će ostati na snazi ukoliko Demokratska partija Kosova (DPK) posle izbora dobije mandat za formiranje Vlade – kategoričan je potpredsednik DPK Enver Hodžaj.

On insistira na tome da odluka o taksama treba da ostane na snazi sve dok Srbija, kako kaže, „ne prekine svoju agresivnu kampanju protiv Kosova“.

– Princip koji treba da sledi odnos Kosova prema Srbiji u budućnosti će biti princip reciprociteta – rekao je Hodžaj.

Portparol Demokratskog saveza Kosova (DSK) Besian Mustafa deli to mišljenje i takođe se zalaže, za “recipročne mere prema Srbiji” i da se taksa može može ukinuti samo pod tim uslovima.

Iz Samoopredeljenja kažu da „ne samo što recipročne mere neće biti ukinute, već će biti primenjen celovit komercijalni, ekonomski i politički reciprocitet prema Srbiji“.

– Taksa je nešto, ali nije sve. Taksa je neophodna, ali nije dovoljna da bi se Kosovo u odnosu na Srbiju ponašalo s integritetom države i imalo recipročni odnos – kaže Redžep Seljimi, član rukovodstva pokreta Samoopredeljenje, prenosi Kosovo online.

Stranka premijera u ostavci Ramuša Haradinaja, Alijansa za buducnost Kosova (ABK) i u novom mandatu, ukoliko ga bude osvojila, neće menjati odluku o taksama koju je uveo Haradinaj. Potpredsednik ABK Ahmet Isufi rekao je za RSE da ce ta stranka „čak i u eventualnu koaliciju posle vanrednih izbora“ ući samo sa onim stankama koje podržavaju odluku o taksama od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i BiH.

Isufi je ponovio dobro poznat stav Ramuša Haradinaja da „takse neće biti ukinute sve dok Srbija ne prizna Kosovo“.

– Na kraju krajeva, Kosovo ima pravo da brani svoje tržište i vlastite interese, a da Srbiji ni na koji način ne dozvoli da se kroz eksploataciju kosovskog tržišta naoružava i lobira protiv Kosova – rekao je Isufi za RSE na albanskom jeziku.

Kosovska vlada, koja je sada u ostavci, odlučila je 21. novembra prošle godine da na robu iz Srbije i BiH uvede takse od 100 odsto, kao meru odmazde nakon sprečavanja Kosova da se priključi Interpolu.

2 KOMENTARA

  1. sasvim ste u pravu.Ma od kad ih je trebalo otkačiti,ne otkačiti već s njima ni ne pričato,okrenuti se Rusima,gore nam ne može biti nego s ovim ološem sa zapada.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime