pixabay.com

Sve je više dokaza da su ekstremne temperature i prirodne katastrofe povezane sa prevremenim rođenjima, mrtvorođenjima, pa čak i abnormalnom težinom beba pri rođenju u mnogim delovima sveta, uključujući i Australiju.

Istraživači, koji su proučavali skoro milion majki u Novom Južnom Velsu, otkrili su da je 16 odsto veći rizik od prevremenog porođaja (kada se beba rodi pre 37 nedelja) za one koji žive u pet odsto najtoplijih delova države.

Na globalnom nivou, prevremeni porođaji su vodeći uzrok smrti dece mlađe od pet godina. Oni mogu da izazovu doživotne zdravstvene probleme, uključujući bolesti pluća i fizičke ili intelektualne smetnje.

Takođe, se pokazalo da se mrtvorođenost povećava za oko pet odsto na svaki porast temperature od jedan stepen Celzijusa, a ova veza je posebno jaka u poslednjem mesecu trudnoće.

Međutim, nije problem samo toplota.

Novo istraživanje sa Univerziteta Kurtin u Pertu otkrilo je da i ekstremna vrućina i hladnoća mogu da utiču na težinu bebe pri rođenju, što je ključna odrednica budućeg zdravlja deteta.

Vodeći istraživač Silvester Dodži Njadanu proučavao je toplotni stres koji je doživelo više od 380.000 majki u Zapadnoj Australiji, od pre začeća do porođaja, između 2000. i 2015. godine.

To je prva studija te vrste koja koristi Univerzalni termalni klimatski indeks (UTCI) koji je najtačniji način za merenje ljudskog fiziološkog odgovora na meteorološke uslove.

Abnormalna težina pri rođenju povezana je sa razvojem nekoliko stanja uključujući rak, kardiovaskularne bolesti i kašnjenje u neurorazvoju.

Od ispitivanih beba, skoro deset odsto je rođeno suviše malo, a skoro deset odsto je rođeno preveliko za svoju broj nedelja.

Pri tome, majke koje su bile izložene ili ekstremnom stresu od hladnoće (10,3C na UTCI skali) ili toplotnom stresu (26C) imale su više verovatnoće da rode bebe sa abnormalnom porođajnom težinom.

Rizik je bio najveći tokom prvog i drugog tromesečja i za majke koje nisu bele rase, pušače, one starije od 34 godine i majke koje žive u ruralnim oblastima zapadne Australije.

Pored toga, Alison Behijej, šefica biološke antropologije na Australijskom nacionalnom univerzitetu, i istraživačica doktorskih nauka Sintija Periva, ispitale su uticaj tri tropska ciklona koji su pogodili Kvinslend između 2011. i 2017. godine.

Otkrili su da će buduće majke koje žive na putu uništenja češće imati prevremeno rođene ili manje bebe.

Nalazi su bili slični ranijoj studiji koju je profesor Behijej uradila o trudnicama pogođenim požarima u Viktoriji 2009. godine, i nakon izveštaja o više mrtvorođenih oko požara u Novom Južnom Velsu 2019-20.

Iako je utvrđeno da prirodne katastrofe mogu uticati na fetus, prema rečima profesorke Behijej ne znamo zašto se to dešava.

– Pretpostavljamo da je to zbog visokog stresa koji oseća majka, ali ne razumemo kako taj stres zapravo dolazi do fetusa – istakla je profesorka.

Nedostaje plan u slučaju katastrofa

Profesorka Behijej ističe da nedostaju smernice u slučaju katastrofe s obzirom na učestalost poplava, požara i tropskih oluja.

Australijske smernice za katastrofe savetuju žene starije od 36 nedelja trudnoće da u svoj plan porođaja uračunaju ekstremne vremenske prilike kao što su cikloni, zbog rizika da budu prekinute u hitnim slučajevima i češćeg prevremenog porođaja. Međutim, ne postoje smernice za žene u ranijim fazama trudnoće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here