Tanjug
Aleksandar Vučić i Vladimir Putin

“Srbija traži saglasnost Rusije za sporazum koji bi trebalo da postigne sa Kosovom”, izjavio je u intervjuu za Glas Amerike Pol Stronski, stručnjak za Rusiju i Evroaziju Karnegijevog instituta za mir u Vašingtonu.

Kako ideju “prodati građanima”?

To je, ukazuje Stronski, mogla biti tema tokom susreta predsednika Rusije i Srbije Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, na Forumu “Pojas i put”, koji je održan u prestonici Kine Pekingu – uoči razgovora sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, liderima Nemačke i Francuske Angelom Merkel i Emanuelom Makronom, kao i posrednicom u dijalogu Beograda i Prištine Federikom Mogerini i drugim zvaničnicima EU, prenosi Glas Amerike.

Takođe, predsednik Srbije je, računajući na snagu kineskog veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, svoje viđenje dijaloga sa Kosovom želeo da predstavi i kineskom predsedniku Si Đinpingu, ukazuje Stronski.

– Ako Kosovo i Srbija postignu sporazum srpskim vlastima će biti potrebno da uvere Rusiju da se saglasi sa tim rešenjem. Trenutno su u porastu nacionalističke tenzije i predsednik Srbije ne želi da deluje kao da se u manjem intenzitetu zalaže za nacionalne interese Srbije – nego što to čini Rusija. Tako da vlasti Srbije žele da se uvere da postoji Putinovo saglasje – izjavio je Stronski.

Prema njegovom mišljenju, izostanak te saglasnosti bi Srbiju mogao koštati ruske podrške u mnogim drugim pitanjima, a sa druge strane Rusija bi takvu situaciju mogla koristiti za izazivanje problema u odnosima sa zemljama zapada.

– Sve to naravno, ukoliko su srpske vlasti i svi koji stoje iza nje u potpunosti sigurni da sporazum treba postići – kaže Stronski.

Sagovornik Glasa Amerike ukazuje da je mnoštvo razloga zbog kojih Rusija to ne bi učinila.

– Glavni je moć ili prevlast koju zbog kosovskog pitanja Rusija ima nad Srbijom. Ali, ako je to nešto što srpska vlast smatra da je u dugoročnim interesima Srbije i da je to moguće, uslovno rečeno, prodati građanima, onda mi se čini da im za to treba ruska podrška – smatra on.

Izvor:
Vestionline, Glas Amerike

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here