Tanjug

Milorad Dodik je stigao do krajnjih granica strpljenja i tolerancije koje su za njega imali Evropska unija i SAD, smatra Volfgang Petrič, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Predsednik Austrijskog instituta za međunarodne odnose i diplomata koji je od 1999. do 2002. godine obavljao funkciju visokog predstavnika u BiH, kaže da najnovije Dodikove “pretnje” ne treba uzimati toliko ozbiljno.

– Radi se o nekom ko nema apsolutno nikakvu moć ni uticaj na međunarodnoj sceni, neko kome je zabranjen ulazak u SAD, i ko je jedan od najgorih političara, koji istovremeno želi da skrene pažnju sa ekonomske katastrofe u kojoj se nalazi Republika Srpska – navodi Petrič.

– Morate shvatiti da kada je on došao na vlast, u RS je bilo 1,1 milion stanovnika. Sada su pali na brojku od 700.000. Ako se ovo nastavi, gospodin Dodik će vladati nad praznom zemljom – dodaje on.

Podsetimo, Dodik je tokom sednice Narodne skupštine Republike Srpske, između ostalog, rekao da će se predstavnici srpskog naroda povući iz državnih institucija ukoliko odluke visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita, ne budu proglašene ništavnim u državnom parlamentu.

Takođe je rekao da državni parlamentarci treba da američkog, britanskog i nemačkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, kao i Šmita, proglase “neprijateljima”.

Petrič navodi da Republika Srpska, kao deo Bosne i Hercegovine, leži u srcu Evrope.

– Postoji određena civilizacija u kojoj su pravoslavne hrišćanske tradicije veoma važne. One su već uključene u Evropsku uniju. A on je pokušao da uradi nešto što služi samo njemu. Zaista je skandalozno što ljudi koji se ovako ponašaju, zarađuju novac – dodaje on.

Petrič navodi da se situacija u odnosu na pre tri godine promenila u Evropi.

– Sada imamo rat ruskog agresora, njegovih ruskih prijatelja, protiv Ukrajine. Imamo rat na Bliskom istoku. Dakle, Evropa je okružena sukobima i veoma složenim situacijama. Mislim da je strpljenje za Dodika na izmaku. On je imenovao te zemlje, njihove ambasadore, kao neprijatelje, a bojim se da će te zemlje postupiti veoma odlučno po tom pitanju – smatra on.

– Evropa, EU, SAD, neće prihvatiti da Putinov bliski prijatelj pokušava da vodi svoj mali rat protiv civilizacije, protiv svog naroda, protiv Evrope. To je apsolutno neprihvatljivo. Bojim se da je stigao do krajnjih granica tolerancije koja je postojala u evropskim glavnim gradovima i Vašingtonu – zaključuje Volfgang Petrič za RSE.

4 COMMENTS

  1. da kao ti petriucu znas dobro da dodik su svi u republici srpskoj i srbiji jer dodik nije dvolican ko evropska unija i amerika

  2. Petrovic je stvorio BiH za vreme njegovog zasedanja on je stvarao etnocku BiH. Milorad je pravi lider Stpskog Natoda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here