pixabay.com

Vlada Austrije ovog vikenda treba da donese odluku o daljem delovanju u borbi protiv koronavirusa, to jest da li će produžiti ili popustiti zaključavanje, a eksperti poručuju da je broj novozaraženih i dalje previsok za „otključavanje“.

Vicerektor Medicinskog univerziteta u Beču Osvald Vahner i epidemiolog Andreas Bergtaler naglasili su, na konferenciji za štampu, posle razgovora sa članovima vlade, da je prosečnih 2.000 nova slučaja dnevno previše za popuštanje mera.

– Moramo sprečiti englesku ili irsku situaciju – poručuju oni, posebno ukazujući na posledice novog soja koji je stigao u Austriju.

Medicinska struka preporučuje, između ostalog, da se zaključavanje, koje je predviđeno da traje do 24. januara, produži na dve do tri nedelje, kao i uvođenje obaveze nošenja FFP2 maski u svim zatvorenim prostorima, te i rad od kuće.

Takođe struka smatra da treba pravilo distance izmeniti sa jednog na dva metra.

– Austrija sa zakašnjenjem od par nedelja može da prati šta se dešava kada se širi novi soj. To se vidi u Engleskoj i Irskoj – ukazuju eksperti dodajući da je u Slovačkoj mutirani virus već uzrok 50 odsto novih zaražavanja.

Eksperti smatraju i da Austrija treba da deluje u skladu sa evropskim zemljama, kako bi se sprečio “ping pong efekat”.

Takođe i guverneri svih austrijskih pokrajina su podržali produženje mere zaključavanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here