Z. Vicelarević
Otvorili susrete: Hor "Mokranjac"

U velikoj sali Generalnog konzulata u Frankfurtu održan je drugi susret studenata u Nemačkoj. Susret je priredila Organizacija srpskih studenata u inostranstvu (OSSI).

Susrete je otvorio hor “Mokranjac” iz Frankfurta, studente je pozdravio Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu, domaćin drugog susreta.

O radu Privredne komore Srbije u Frankfurtu studente je upoznao Jugoslav Mišković, direktor predstavništva PKS i pozvao studente da obave stručnu praksu u Privrednoj komori Srbije. U rad Centralnog saveta Srba u Hesenu studente je uputio Miodrag Stojković, predsednik CSSH.

– Cilj je da svake godine imamo okupljanje u konzularnim predstavništvima, da studenti dođu, da se upoznamo, umrežimo, vidimo šta je OSSI i koje mogućnosti pruža. Organizacija srpskih studenata u inostranstvu ima tri cilja. Prvi je da pomogne studentima da odu u inostranstvo, drugi je da OSSI promoviše srpsku kulturu i istoriju u inostranstvu, a treći je da pomogne mladima koji žele da se vrate u Srbiju – rekla je Dijana Avdić, predsednik lokalnog ogranka OSSI u Nemačkoj i koordinator za Švajcarsku, Belgiju, Rusiju i Sloveniju.

Vesna Peković, jedna od studenata je za “Vesti” rekla:

– Drago mi je što postoji mogućnost da se ovako nešto organizuje, pogotovo za one studente koji su tek počeli školovanje ovde i još nisu povezani. Ovo je za njih jedna od mogućnosti da stupe u kontak sa kolegama iz Srbije, a i da se uključe u rad OSSI. Prvi put sam na ovakvom događaju i dopada mi se mogućnost da se stručna praksa obavi u našoj Privrednoj komori.

Saradnja

– Informisao sam prisutne studente da smo oformili Omladinski odbor CSSH i da ćemo zajedno sa OSSI da sarađujemo na budućim projektima i da ćemo zastupati omladinu u političkim organima pokrajine Hesen u Nemačkoj – rekao je na Andreja Lović, predsednik Omladinskog odbora Centralnog saveta Srba u Hesenu.