Youtube
Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović učestvovao je na 13. Regionalnom Evroatlantskom Kampu REACT koji se organizuje u Podgorici, gde je održao predavanje na temu: “Crna Gora i NATO – dosadašnja iskustva, rezultati i izazovi”.

Abazović je govorio o izazovima sa kojima se susrela Crna Gora u prethodnom periodu ističući da je članstvo u NATO imalo višestruke benefite za Crnu Goru, saopšteno je iz Vlade.

– Pre svega, najveći benefit je taj što je u Crnoj Gori zavladao sistem sigurnosti, koji je, nakon prve demokratske smene vlasti, omogućio da se Crnoj Gori ne desi scenario kakav se desio u Siriji ili Ukrajini – naveo je Abazović.

Potpredsednik Vlade je kazao da je Crna Gora tranziciju uspela da izvede na jedan miran i dostojanstven način, a da je za to članstvo u NATO, iako ne presudno, uticalo na svoj način.

– Naše učlanjenje u NATO je bio motiv više da se sve odigra na miran način i da međunarodna javnost Crnu Goru percipira kao deo zapada – rekao je on.

Abazović je istakao da je Crna Gora, od zemlje koja nije emitovala sigurnost, nakon tri godine članstva u NATO savezu, ostvarila veliki demokratski iskorak, kao i da je došlo do povratka suvereniteta građanima.

– Nadam se da se politički monopoli u Crnoj Gori više neće dešavati, već da će građani na izborima slobodno birati različite političke opcije. Pozitivan rezultat toga je da će se ubuduće svako dobro zapitati da li je dobro ono što radi – naveo je Abazović.

Potpredsednik Vlade je još kazao da je prezadovoljan i pozitivno iznenađen činjenicom da je nova Vlada dobila međunarodnu podršku već nakon 12 ili 13 radnih dana.

– Dobijanje međunarodne podrške je nešto najbolje što smo do sad postigli. Zaista je veliki uspeh fizička poseta premijera Briselu, ako imamo u vidu da se tamo u poslednje vreme praktikuju zajednički fizički sastanci. Time je poslata jaka i jasna poruka Vlade Crne Gore međunarodnoj zajednici, kao i političkim delatnicima u Crnoj Gori – saopštio je Abazović.

Abazovića više opterećuju unutrašnje, nego spoljnopolitičke prilike

On je odgovarao na online postavljena pitanja građana koji su sve pratili putem Zoom aplikacije i društvenih mreža. Komentarišući prilike u Crnoj Gori, Abazović je naveo da ga od spoljnopolitičkih prilika mnogo više opterećuju one unutrašnje.

– Stvaramo toksičnu atmosferu, koja može da ima dalekosežne posledice po Crnu Goru. Apelujem na sve političke delatnike, institucije, medije i celokupnu javnost, da malo izokrenemo stvari i počnemo više da govorimo o realnim problemima koji nas muče. Građani Crne Gore zaslužuju da budu pomireni. Konačno moramo prestati da u svakom činu tražimo neprijateljstvo. Crna Gora mora da iskorači. Najbolji način je da u bližnjem svom ne vidimo neprijatelja, već prijatelja – kazao je Abazović.

Odgovarajući na postavljeno pitanje u vezi sa Zakonom o poreklu imovine, Abazović je istakao da je taj zakon osnovni preduslov borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. On je istakao da je neophodno usvojiti ga što je pre moguće.

– Ne želim nikog konkretno da targetiram, zato ću reći da kontrola može da počne od mene, pa preko mojih kolega iz Vlade, a zatim neka stigne do predsednika Crne Gore i svih drugih javnih delatnika. Mislim da će mnogima biti neprijatno kada im kontrola pokuca na vrata – zaključio je Abazović.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime