pixabay.com

Mnoge stvari kojima se i danas služimo nastale su je još u Starom Rimu, a ovo su samo neki od kojima možemo da budemo zahvalni.

1. Knjige

Iako se pisalo i pre Rima, knjige kakve danas poznajemo, one tvrdo ukoričene, nastale su upravo ovde. Bile su poznate pod nazivom codex, koji se odnosio upravo na tvrde korice koje štite sadržaj unutar njih. Iako su ovakve knjige nastale već u 1. veku, u širu primenu ulazile su relativno sporo, a standard su postale tek u 4. veku.

2. Stanovi

Koncept stanova nastao je upravo u Starom Rimu, kao posledica rasta populacije i velike urbanizacije. Tamošnji arhitekti su vremenom počeli da grade sve više zgrade u kojima su, u različitim stambenim jedinicama živele različite porodice, prenosiPun kufer.

3. Novine

Naravno, nije reč o novinama kakve danas poznajemo, nisu izgledale ni slično, o fotografijama naravno nije bilo ni reči. Ipak, Rimljani su konstantno bili informisani o događanjima u Carstvu, a vesti su najčešće bile uklesane u kamen i postavljene na frekventna mesta.

Naravno, treba uzeti u obzir i nivo pismenosti i da većina građana nije mogla da pročita šta piše, ali je svejedno ostalo zabeleženo kako su prve novine objavljene 59. godine p.n.e. za vreme Cezarove vladavine.

4. Pošta

S obzirom na veličinu Carstva, koja se protezalo na tri kontinenta, trebalo je pronaći način efikasne komunikacije

Prenošenje državnih, ali i privatnih pisama i poruka bilo je zaduženje kurirske službe Cursus Publicus, koju je osnovao car Avgust koja je funkcionisala kao prva poštanska služba na svetu.

5. Zubni implantati

Sto godina pre nove ere rimski pisac Celsus napravio je vodič za oralnu medicinu, u kom je opisao na koji način treba da se leči zubobolja i kako da se tretira gubitak zuba.

Kako su se u Rimu bavili “stomatologijom”, govori i pronalazak arheologa iz 1998. godine. Naime, tad su u Francuskoj našli ostatke ljudi iz 1. ili 2. veka koji su imali gvozdeni implantat, oblikovan tačno po uzoru na izgubljeni zub.Dokazi o kvalitetu zuba starih Rimljana pronađeni su i na telima otkrivenim u Pompeji.

6. “Klima uređaj”

Nisu to naravno bili klima uređaji kakve danas poznajemo, ali su i Rimljani imali genijalan način za rashlađivanje. Naime, čuveni akvadukti nisu korišteni samo za dopremanje vode, već i za hlađenje i grejanje domova bogatih Rimljana. Voda bi prolazila kroz cevi u zidovima i podovima rimskih kuća i na taj način regulisala temperaturu u domovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here