(Nathaniel S. Butler/NBAE via Getty Images)

Amerikanci dolaze na Mundobasket sa zvanjem dvostrukog uzastopnog šampiona. Sastav skoro nije bio slabiji, tačnije od svima nama omiljenog Indijanapolisa. Gde je ovaj skup imena u odnosu na ondašnji i kako možemo mi da im pariramo?

 

Indijanapolis 2002: Redži Miler, Pol Pirs, Šon Merion, Ben Valas, Andre Miler, Antonio Dejvis, Džermejn O’Nil, Elton Brend, Beron Dejvis, Majkl Finli, Rejf Lafrenc, Džej Vilijams

Kina 2019 (preliminarni sastav): Kemba Voker, Donovan Mičel, Džejson Tejtum, Majls Tarner, Bruk Lopez, Tre Jang, Kajl Kuzma, Harison Barns, Dieron Foks, Kajl Lauri, Kris Midlton, Tadeus Jang, Bem Adebajo, Džejlen Braun, Mejson Plamli, Pi Džej Taker, Džo Heris

Za psiho-mentalno zdravlje nacije je nabitnije da Novak “brejkuje”, da dobijemo Hrvate u bilo čemu i Amerikance u košarci.

U balansiranju između poštovanja odazivu profesionalaca i realnosti, viori činjenica – sadašnji sastav SAD je poput našeg tokom FIBA kvalifikacionih prozora, u poređenju sa dolaskom svih superzvezda. Da su ostali Dejvis, Harden, Lilard, Derozan, Bil, Vilijamson I ostali, popeli bi se na lestvicu Srbije sa EP 2017. Glavne NBA zvezde imaju ozbijnija posla, osvajali su zlata u Turskoj i Španiji kada su bili mladi i željni prvih većih uspeha.

Dobili smo životnu šansu. Mnogi od nas su srećni što su se ti momci povukli. Ovo je prilika za nas da na velikoj sceni pokažemo naš talenat. To je šansa da uradimo nešto novo. Tim će izgledati potpuno drugačije. Svi sumnjaju u nas, ali mi smo gladni uspeha – izjavio je Kemba Voker, jedan od tek trojice ol-star reprezentativaca u ekipi SAD.

Sem njega su na tom nivou krilo Milvokija Kris Midlton i plejmejker Toronta Kajl Lauri. Dakle, od 24 igrača izglasanih za ovosezonski Ol-star, izložbu najboljeg što NBA ima te sezone, tek trojica su deo reprezentacije. Sva trojica su došli sa slabijeg Istoka.

Tim koji je Jugoslavija izbacila 2002. imao je četiri ol-stara te godine: Pola Pirsa, Džermejna O’Nila, Berona Dejvisa i Eltona Brenda. Nije bilo Šakila O’ Nila, Brajanta, Ajversona, Kida, Garneta, Alena, Dankana, Pejtona, Megrejdija, Kartera… 

Stojaković čuva Pirsa u četvrtfinalu 2002.

Kada bismo suzili kriterijum na Ol-NBA idealne petorke, gde ima mesta tek za 15 igrača cele lige, jedino je Kemba Voker uspeo da se progura. Treća petorka.

Identičan nivo, ali više predstavnika za 2002 – Pirs, Dž. O’Nil i Ben Valas su se domogli “bronzanog” staleža. 

Glavni aduti ove Amerike su mladost i stručni štab. Posebno i u sinergiji.

Nikad ne potenjujte želju mladog igrača da se dokaže, pokaže umeće celom svetu, okićenog poprsja da se vrati u svoju zemlju i u svlačionici kaže saigračima: “A šta ste vi radili ovog leta?”. Mičel, Tejtum, Foks, Braun, Kuzma, Jang, Tarner imaju ogroman potencijal. Možda da se domognu ol-stara već nadolazeće sezone, a dekada je tek pred njima. Dodatno isksutvo u internacionalnim duelima će proširiti košarkaške vidike. Recimo, posle prvog mesta u Turskoj je Rouz postao najmlađi MVP ikad, Vestbruk je upisao prvi ol-star nastup, Lav je imao “bolesnu” dabl-dabl sezonu, uključujući i 30 poena i 30 skokova na meču, Čendler je sa Dalasom uzeo prsten.

Stariji pojedinci su nezgodni centar-trojkaš Bruk Lopez, čvrsti i prkosni autoritet Pi Džej Taker, Tadeus Jang koji bi mogao da igra neku “lažnu peticu” u nižim petorkama. Radi se o igračima uloge.

Svi oni igraju za košarkaškog “primarijusa Grega Popoviča. Nema NBA igrača koji ne bi slušao njegova uputstva, a ako ne želi smatra se neambicioznim, bez karaktera. Pomoćni trener je Stiv Ker, dirigent Golden Stejt Voriorsa, trostrukog prvaka u pet uzastopnih finala. Dovoljno rečeno. Kvalitet dodaju Džej Rajt, dvostruki NCAA šampion u tri godine sa Vilanovom (2016. i 2018) i trener Atlanta Hoksa Lojd Pirs

View this post on Instagram

⌚️ Business

A post shared by USA Basketball (@usabasketball) on

 

Sva ta poletnost, atleticizam, ambicija, talenat biće pod ručnom sedamdesetogodišnjeg belobradog čikice bez kog ne može da zamisli košarkaški Olimp.

Srbija im odgovora sa igračem po renomeu najboljem, centrom prve NBA petorke i debitantom na ol-staru, Nikolom Jokićem. U “Konseko fild hausu” smo imali Stojakovića na nivou “svih zvezdi”. Teodosić može preuzeti samoinicijativno teške šuteve kao što je Bodiroga, Bogdanović da rešeta kao Gurović, centarska linija Marjanović-Milutinov-Radljica može da pravi probleme kao Divac i Tomašević, Jović da podseti na Marka Jarića.

Oni imaju svoj Indijanapolis 2002, Atinu 2004 i Tokio 2006. Mi imamo Beograd 2005. Kako je koji NBA igrač  batalio SP, tako se tas na vagi svih ostalih ekipa diže, a Selektor Đorđević i svi igrači upozoravaju da se ide korak po korak i da ima mnogo drugih ekipa koje prete na medalju. Sale je to malo izokola objasnio da “mi pretendujemo na jednu od dve medalje, jer je treća već rezervisana za jednu od ekipa”. Zna se na koga aludira.

Tako da – prvo Litvanija u subotu. Korak po korak i postaćemo ponovo “američka noćna mora”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here