EPA/VALDRIN XHEMAJ
Ramuš Haradinaj

Kosovski ustavni sud ocenio je da je neprihvatljiv zahtev premijera u ostavci Ramuša Haradinaja da taj sud definiše ovlašćenja i funkcionisanja Vlade nakon što je on podneo ostavku, prenosi Ljajmi.net.

Sud je postupio u skladu sa tom odlukom te nije naveo ovlaštenja koje vlada može da ima dok je u ostavci.

Komentar Haradinaja na takvu je odluku prenela Koha-net, a on glasi da ne može postojati vakum u funkcionisanju izvršne vlasti.

Haradinaj je na pres konferenciji rekao da odluku suda još nije pročitao, ali da je dobro što je “njegova ideja da se odlučivanje vrati narodu, bila na mestu”.

– Mi smo raspisali izbore, mandat se vratio narodu, to se dogodilo. Ali Kosovo ne može biti u vakumu u pogledu upravljanja. Stoga sam se obratio Ustavnom sudu. Podneo sam ostavku na osnovu ustava, a ne dezerterstva. Ne možemo ostaviti upražnjeno mesto onoga ko se stara o životnim pitanjima – kazao je Haradinaj.

On se Ustavnom sudu obratio nakon što je podneo ostavku, a zbog svedočenja pred Specijalnim sudom za zločine OVK, žeći da se izjasni o nadležnstima vlade dok se ne oformi nova.

U vezi s tim se postavilo i pitanje da li će i kako Centralna izborna komisija dobiti novac, oko šest milijardi evra, potrebnih za sprovođenje vanrednih parlamentranih izbora zakazanih za 6. oktobar. Taj je novac, inače, u međuvremenu uplaćen.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here