Sud odlučuje o Žarku Lauševiću

0

"U nadležnosti Vrhovnog kasacionog suda biće da odlučuje o vanrednim pravnim lekovima, što je slučaj sa zahtevom tužilaštva za vanredno preispitivanje pravosnažne presude Lauševiću od 13 godina, koju je izrekao Vrhovni crnogorski sud 2001. godine. Ukoliko bude usvojen zahtev tužioca, Laušević će biti konačno oslobođen u Srbiji, jer je on već bio četiri godine i sedam meseci u zatvoru", rekao je za beogradski "Blic" izvor iz pravosuđa.

 

Laušević je 2. jula uhapšen u Njujorku jer nije imao uredne boravišne papire. On je od tada bio u imigrcionom pritvoru do 14. septembra, kada je pušten na slobodu, a novo ročište u SAD je zakazano za 8. februar.

U zahtevu za zaštitu zakonitosti, koji je doskorašnji državni tužilac Slobodan Radovanović podneo 31. avgusta, navodi se da se Vrhovni sud Crne Gore upustio u ocenu dokaza, a zakonom je propisano da to može da čini samo neposredno, kada se otvori pretres, što u slučaju Lauševića nije učinjeno.

Tužilac u zahtevu navodi i da je povređeno pravo Lauševića tako što je Vrhovni sud Crne Gore maja 2001. godine odbio da razmatra inicijativu njegovih branilaca, koji su saveznom tužilaštvu zajedničke države podneli zahtev za zaštitu zakonitosti.

 

Treći opštinski sud u Beogradu, koji je raspisao poternicu za Lauševićem po presudi crnogorskog suda, odgodio je izvršenje kazne i povukao poternicu protiv njega, dok Vrhovni sud Srbije odluči o zahtevu tužioca.

 

Osim toga, advokat Slobodan Pajović, Lauševićev branilac, podneo je Vrhovnom sudu Srbije zahtev za vanredno ublažavnje kazne njegovom branjeniku.

 

Vrhovni sud Crne Gore je u martu 2001. godine izrekao Lauševiću pravosnažnu presudu od 13 godina, posle nekoliko sudskih postupaka, zbog prekoračenja nužne odbrane, jer je hicima iz pištolja, u noći između 30. i 31. jula 1993. godine, u podgoričkom kafiću "Epl" usmrtio Dragora Pejovića (20), Radovana Vučinića (19) i ranio Andriju Kažića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here