wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
U LUCIDNOM LETU: Ruski suhoj

Ruski borbeni avion Su-27 sudario se danas sa američkim dronom MQ-9 u međunarodnom prostoru iznad Crnog mora, saopštila je Evropska komanda Oružanih snaga SAD.

U saopštenju se precizira da su dva ruska aviona izvela “nebezbedno i neprofesionalno presretanje”, a da je jedan od njih zakačio propeler američkog drona. Navedeno je da je američka strana bila prinuđena da spusti svoju bespilotnu letelicu u međunarodne vode Crnog mora.

U saopštenju objavljenom na sajtu Evropske komande se kaže i da su pre sudara ruski avioni ispustili gorivo i leteli ispred američkog drona, što je, kako se navodi, neprofesionalno i nebezbedno za životnu sredinu.

Američka vojska ističe da će američke letelice nastaviti da se kreću u međunarodnom vazdušnom prostoru i poziva rusku stranu da se “ponaša profesionalno i bezbedno”. Kako je saopštila Bela kuća, američki predsednik Džo Bajden je obavešten o incidentu.

4 COMMENTS

  1. nisu se sudarili nego je jedan od suhoja manevrom ostetio americki spijunski dron koji je onesposobljen pao u more! inace prostor iznad Crnog mora je u ratnoj zoni i Rusi obaraju sve sto je moguca opasnost

  2. Има вијест да је дрон срушен,па јавите кад га поправе.

  3. Bezveze.. nije ni prvi ni zadnji put. Bit ce toga jos. Ali direktnog rata izmedju Rusa i Amera nikad nece biti.

  4. Pa vi ste odstupili od otvorenog neba! A što se tiće “međunarodnog zračno prostora” i “neprofesionalnog i nebezbedog pesretanja”, to si okačite mački o rep, daok vi ne budete to poštovali, a to što vaš kongres odluči, da vi to možete da radite …!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here