pixabay.com

Da li će Albanija i Severna Makedonija početi pregovore o pridruživanju Evropskoj uniji, zavisi od Holandije, objavila je holandska televizija NOS.

Holandski parlament će danas raspravljati o proširenju Unije i priključivanju ove dve zemlje. Već godinama Albanija i Severna Makedonija nastoje da počnu pregovore o ulasku u EU, ali do sada bez uspeha. Prvenstveno je Holandija protiv započinjanja pregovora o priključivanju, naročito kada je u pitanju Albanija.

Nemačka je takođe bila protiv protiv početka pregovora, ali je nemački parlament nedavno odlučio da počne razgovore, pod uslovom da Albanija i Severna Makedonija ispune određene uslove, između ostalog da obezbede bolje funkcionisanje sudstva, kao i i efikasnu borbu protiv organizovanog kriminala.

Korupcija, kriminal, strah od Rusije…

Iako su to isti uslovi koje i Holandija postavlja, veliko je pitanje da li će holandski parlament danas doneti istu odluku kao i Nemačka.

Najvažniji argument koji Holandija navodi za blokiranje početka pregovora jesu upravo korupcija i organizovani kriminal u Albaniji i Severnoj Makedoniji.

S druge strane, većina zemalja koje podržavaju početak pregovora o priključivanju ove dve zemlje Evropskoj uniji, kao što su Italija, Austrija i veliki broj zemalja istočne Evrope, smatraju da bi upravo članstvom u Uniji mogao biti izvršen veći uticaj na ove zemlje.

Pored toga, pristalice početka pregovora, objašnjava holandski dopisnik iz Brisela za NOS, strahuju od sve većeg uticaja Rusije, koja u ove zemlje ulaže velike svote novce i otvaranjem pregovora žele taj uticaj da ograniče.

U međuvremenu, Albanija i Severna Makedonija intenzivno rade na ispunjenju postavljenih uslova.

Posebno Makedonija koja je početkom ove godine promenila ime u Republika Severna Makedonija, i time kompromisom okončala višegodišnji sukob sa Grčkom, članicom EU koja je na promeni imena insistirala zato što provincija u Severnoj Grčkoj nosi isto ime. Upravo ova promena imena je bio jedan od važnih uslova za priključivanje Severne Makedonije EU.

Posle današnje debate u parlamentu, holandski ministar Stef Blok saopštiće odluku Holandije na sastanku EU koji će se održati ovog vikenda u Luksemburgu. Tek tada će EU doneti i zvaničnu odluku o eventualnom priključivanju Albanije i Severne Makedonije.

Albanija i Severna Makedonija nisu jedine zemlje koje čekaju na članstvo u Evropskoj uniji.

Zemlje kandidati za članstvo su i Turska (kandidat od 1999. godine, počela pregovore o priključivanju 2005), Crna Gora (kandidat od 2010, pregovori od 2012), Srbija (zemlja kandidat od 2012. godine, pregovore o priključenju počela 2014), dok Bosna i Hercegovina i Kosovo još čekaju na status zemlje kandidata za članstvo u EU.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here