Sudije tužile Snežanu Malović i Natu Mesarović

0

Snežana Malović kaže da je u pitanju zamena teza
 

Kako piše list "Danas", krivična prijava je podneta protiv bivše ministarke pravde Snežane Malović, bivše predsednice Vrhovnog suda Nate Mesarovocih, kao i svih članova prvog sastava Visokog savet sudstva (VSS) zbog zloupotrebe službenog položaja.

 

Kako je navedeno u krivičnoj prijavi, članovi prvog sastava VSS-a su u postupku izbora sudija iskorišćavanjem svog službenog položaja teže povredili prava 837 sudija, jer prilikom donošenja odluka o izboru sudija 16. decembra 2009. godine, nisu odlučivali da li ispunjavaju uslove da budu birani za sudije.

 

Dodaje se da su oni bili dužni da na njih primene postupak izbora, i da to nisu učinili, već su odlukom od 25. decembra 2009. godine konstatovali da tim sudijama, sa 31. decembrom prestaje sudijska funkcija.

 

Podnosioci krivične prijave su ocenili da sudije nisu imale pravično suđenje, da su bili diskriminisani, da im je povređneo pravo na rad i imovinu, ali i da je država oštećena za 1,5 milijardi dinara jer sudijama nisu dati pojedinačni razlozi za razrešenja.

 

Bivša ministarka pravde Snežana Malović rekla je da se tom krivičnom prijavom pokušava zamena teza, odnosno da se "prenebregnu svi propusti koje su sudije činile i zbog kojih je VSS proglasio nestručnim i nedostojnim".

 

"Sve što imam da izjavim s tim u vezi nalazi se u obrazloženjima koja je sačiono VSS", rekla je Malovićka.

 

Osim Milojevića, krivičnu prijavu koja je predata Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu, potpisali su u sudije VKS-a Janko Lazarević, Zoran Tatalović, Dragan Jocić, Dragiša Đorđević, kao i predsednik Apelacionog suda u Novom Sadu Novica Peković.

 

Sve razrešenje sudije su na osnovu odluke Ustavnog suda i VSS-a vraćene na posao.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here