Suđenje Ivanoviću pokazatelj izvitoperenosti kosovskih institucija

0

Fonet/N. Đ.
Očekuje izgradnju centra za povratnike: Marko Đurić
 

"Vlada Srbije je prvi put, posle dugog niza godina dovela za sto sve pojednice, institucije i organizacije koje odlučuju o povratku izbeglih i interno raseljenih, te očekujem da će to rezultirati, između ostalog, izgradnjom prvog manjeg urbanog centra u 2015. godini", kazao je Đurić za televiziju Most.

On je ocenio da je to pitanje najveći neuspeh procesa normalizacije situacije na Kosovu i podsetio da je 247.000 ljudi i dalje interno raseljeno.

Proces protiv Olivera Ivanovića, Đurić je opisao kao pokazatelj izvitoperenosti sistema i insistucija na Kosovu.

"Nije normalno da Oliver Ivanović dolazi na suđenje kao već osuđeni kriminalac sa lisicama na rukama, a da oni za koje celo Kosovo i šira javnost znaju da su okrvavili ruke do lakata dolaze na suđenje kao heroji i da ne borave u pritvorskim jedinicama", rekao je Đurić.

On je naveo da deo procesa uspostavljanja boljeg okruženja na Kosovu predstavlja i formiranje suda za procesuiranje ratnih zločina nekadašnje OVK, i, kako je dodao, svi koraci koju vode ka kažnjavanju zločinaca i ispitivanju uloge te formacije zaslužuju da budu pozdravljeni.

Povodom platforme za Kosovo i Metohiju, čije je donošenje najavio predsednik Srbije Tomislav Nikolić, Đurić je istakao da će narednih nedelja biti konsulktacije predsednika i Vlade Srbije o "svim pitanjima važnim za srpski narod".

Kako je precizirao, pored formiranja Zajednice srpskih opština, tu su i pitanja privatne, državne i društvene imovine, kao i pitanja od značaja za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Prema njegovim rečima, Beograd želi da u narednom periodu pomogne da Srbi na Kosovu budu u stanju da sami vode svoje poslove i da vode računa o sebi u političkom smislu, odnosno da imaju pravo vođstvo, a Vlada Srbije će im, kao i do sada, pružati svu podršku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here