Tanjug/AP

Ambasador Irana u Beogradu Rašid Hasan Pur Baei, izjavio je danas da sukob Izraela i palestinskog Hamas i dalje ide u pravcu eskalacije, koja može dovesti do velike ljudske tragedije i proširenja sukoba na regionalni i svetski nivo.

Iranski ambasador je za Tanjug rekao da je celokupna svetska javnost, upravo zbog dimenzija posledica koje može imati ovaj rat, usmerena na pronalaženje rešenja za okončanje sukoba, i naveo da je, s tim u vezi, Teheran sav svoj anganžam posvetio da, na osnovu razgovora, pronađe jedno političko rešenja za ovo pitanje.

“Naš ministar spoljnih poslova svaki dan ima po nekoliko telefonskih poziva i učestvuje na različitim regionalnim konferencijama, da bi se stvorila jedna jaka politička volja da se ovo pitanje reši i da se okonča sukob”, naveo je ambasador Irana.

Smatra da Izrael, pod uticajem emocija, preduzima poteze koji nisu ni u čijem interesu, i napominje da pokušaj kopnenog upada u Gazu i neprekidno bombardovanje može dovesti do velike svetske tragedije.

“Primenom vojne sile, bombardovanjem i ubijanjem se ne može rešiti palestinsko pitanje. Da je to bilo rešenje, odavno bi se sve rešilo. Apsolutno ne možete skloniti i isključiti palestinski narod. Dokle god se ne reši palestinsko pitanje, ne samo ovaj Hamas, i da ne bude ovog Hamasa, stvoriće se drugi. Neka bude pretpostavka da Izrael uništi Hamas, ali s obzirom da koreni i razlozi još postoje, stvoriće se novi Hamas”, ocenio je Baei.

Ambasador se nada da će se sve sile naći na pravoj strani istorije kako bi se našlo adekvatno rešenje koje će biti trajno, stabilno i pravedno.

Smatra, međutim, da dokazi govore u prilog činjenici da oni koji čine drugu stranu medelje, odnosno sile koje podržavaju Izrael, nemaju takve ambicije.

“Bez obzira na sve pogrešne kalkulacije i pogrešno razumevanje činjenica, nadam se da će zdrav razum da pobedi. To je jedino što cela svetska javnost traži, čak i Jevreji, a bili smo svi svedoci kada su Jevreji u SAD ušli u američki kongres i tražili da se momentalno prekinu sukobi. Istorija je dokazala da rat nije ni u čijoj koristi”, poručio je iranski ambasador.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here