EPA/Sergei Ilnitsky
Ruska vojska

Prvi zamenik predsednika Komiteta Saveta federacije za međunarodne poslove Vladimir Džabarov odreagovao je na izjavu ministra odbrane Poljske Mariuša Blaščaka koji je predložio da se američki tenkovi rasporede kod ruske granice, ocenivši njegov predlog kao veliku grešku i potpunu neodgovornost.

– Takva izjava u današnje vreme je zapravo guranje zemalja u sukob… To još jednom govori o tome da u osnovi čitave spoljnopolitičke doktrine Poljske leži duboka mržnja prema Rusiji. Verovatno to sve seže do istorijskih događaja iz prošlog veka. Ali nikada Rusija nije dozvolila Poljskoj da je nadvlada i uvek su se sukobi sa Rusijom završavali žalosno za Poljsku – istakao je ruski političar za portal „Lenta.ru“.

Prema njegovom mišljenju, Amerikanci ni u najgorem snu ne mogu pretpostaviti da će se njihovi tenkovi naći na teritoriji Rusije.

Senator je na kraju izrazio nadu da će se u Varšavi naći razumni ljudi koji će shvatiti da je takav način komunikacije sa Moskvom – ćorsokak.

– Pritom, sudeći po onome što se objavljuje u njihovim medijima, poljski narod je prilično prijateljski raspoložen prema ruskom, a rukovodstvo je prosto opsednuto rusofobijom. Oni podstiču ljude na agresiju u nadi da će se svi ti Amerikanci i zemlje NATO- u pravom trenutnu zauzeti za Poljsku i da će je štititi od ‘ruske agresije’. Ali, kao prvo, Rusija ne planira da napada bilo koga, a kao drugo – ukoliko do nečega dođe niko od tih saveznika neće prstom mrdnuti da zaštite avanturiste među poljskim liderima“, zaključio je Džabarov.
Kako prenosi portal „Voenoe obozrenie“, izjava poljskog ministra odbrane je izazvala reakcije i u njegovoj zemlji. Predstavnici opozicionih partija smatraju da se ministri iz vladajuće stranke „stalno bave dolivanjem ulja na vatru koju sami raspiruju“. Ministra su kritikovali i građani Poljske, zaključujući da je „ministar, očigledno, želeo da se dopadne američkoj administraciji – prenosi portal.

Ranije je poljski ministar odbrane, komentarišući kupovinu američkih tenkova „Abrams“, predložio da se oni rasporede na „Smolenskim vratima“ – ravnici koja pokriva teritoriju Rusije i Belorusije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here