Youtube/Miko Mitrović
Kordon policije ispred građana u Pljevljima

U više gradova Crne Gore održani su protesti zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Nikšiću. Policija je tokom intervencije upotrebila suzavac, šok-bombe i postavila blokade.

Protesti su, kako objavljuju mediji i građani na društvenim mrežama, održani u Nikšiću, Beranama, Budvi i Pljevljima.

U Nikšiću, prema pisanju medija, vlada haotično stanje. Policija je bacila suzavac i upotrebila šok bombe, a građani su gađali policiju kamenjem.

Nikšić

Gepostet von Danile Babovic am Mittwoch, 13. Mai 2020

Građani su napustili prostor ispred CB Nikšić, i kreću se ulicama do Trga Save Kovačevića i blokiraju saobraćaj. Policija je privela veći broj građana.

Koordinator partije Alternativa, Nikšićanin Vesko Pejak pozvan je večeras na informativni razgovor u Centar bezbednosti Nikšić, zbog statusa na društvenoj mreži Fejsbuk, u kojem je ranije danas kazao da će u 18 sati biti ispred CB Nikšić, da iskaže revolt zbog hapšenja sveštenih lica. Okupljeni su skandirali “Ne damo svetinje”, “Pustite vladiku” i pevali “Ustala je Crna Gora svetinja se branit mora, Milo, lopove”.

Haos i u Pljevljima

I u Pljevljima se večeras okupio veliki broj građana koji su na ulice izašli u znak revolta zbog hapšenja episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i više sveštenika SPC.

Oni su bili okupljeni u glavnoj gradskoj ulici u Pljevljima, i skandirali “ne damo svetinje”.

Policija je na okupljene građane, među kojima se nalazio i veliki broj dece, ispalila suzavac, a jedan deo građana odgovorio je kamenicama.

Manja grupa građana i dalje se nalazi u susednoj ulici, prenose Vijesti.

Crnogorska policija saopštila je da je u Pljevljima došlo do incidenta u kojem su, kako je navela, okupljeni građani napali policijske službenike i u njihovom pravcu bacali kamenice, staklene flaše i pirotehnička sredstva.

Policija navodi da su povređena dva službenika Centra bezbednosti Pljevlja. Policija tvrdi da je veliki broj okupljenih bio maskiran i da su bili mladi. Navodi i da je u toku privođenje više osoba “odgovornih za incidente”.

Na jednom od snimaka sa večerašnjeg protesta vidi se da više policajaca sa opremom za razbijanje demonstracija udara pendrecima, rukama i nogama jednog mladića, navode “Vijesti”.

Na drugom snimku se vidi ispaljivanje šok-bombi i suzavca, kao i mladić koji gađa policiju stolicom, koja nakon toga kreće ka njemu.

Vijesti prenose da je trenutno u Pljevljima mirno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here