Šumadiju prošetali gradom

0

Ova manifestacija inicirana je davne 1920. godine na inicijativu režisera Maksa Rajnharta i pisca Huga fon Hofmanstahla. Kao jedan od najpoznatijih festivala na svetu, svojim koncertnim, operskim i pozorišnim predstavama okuplja evropsku i svetsku kulturnu elitu.
 

Šulejić zvao sve klubove

– Prihvatanjem ponude da učestvujemo na otvaranju festivala, pozvao sam pre tri meseca predstavnike ostalih srpskih klubova sa prostora Salcburga, da zajedno učestvujemo u programu. Tako udruženi, prikazali bi se domaćinima u boljem svetlu, uzevši u obzir da u pokrajini živi preko 15.000 građana srpskog porekla. Nisu se odazvali iz njima samo poznatih razloga, a da apsurd bude još veći, tog istog dana kada smo mi imali nastup u gradu, oni su zakazali sastanak klubova pokrajine. Ne dešava se to prvi put, da se zakazuju sastanci na dan kada članovi KSZS imaju važne nastupe. Ovo je samo pokazatelj međuklupskih odnosa i ljudskosti. Mi idemo dalje – poručio je Šulejić.

Ovogodišnji festival koji traje od 18. jula do 31. avgusta, ostaće u sećanju članovima KSZS, pošto je po prvi put u sklopu programa otvaranja festivala učestvovalo jedno srpsko udruženje. Naime, prvog dana, festivala, stari grad je bio prepun postavljenih bina, na kojima su se izvodili raznovrsni kulturno-umetnički programi a sve u znaku velikog događaja.

Pod pokroviteljstvom sektora za narodnu kulturu grada, poziv da budu deo programa dobili su i članovi folklornog ansambla KSZS, zajedno sa jednim domaćim folklornim društvom.

Sam termin u vreme školskog raspusta i godišnjih odmora, predstavljao je mali problem, jer je deo članova već na odmoru. Zalaganjem rukovodstva, a posebno članova folklornog ansambla učesnika u programu, prihvaćeni poziv je opravdan.

Šetajući gradom, obučeni u šumadijsku i leskovačku nošnju, članovi srpskog udruženja privlačili su su pažnju mnogobrojnih turista, koji su se prilikom fotografisanja sa našom decom, raspitivali o zemlji porekla nošnji. Takođe za prikazani nastup izvedenih koreografija, mlađi i stariji uzrast dobio je aplauz publike na otvorenoj sceni.

Svakako da je tog dana, glavna tačka programa, bila "Igra Baklji"- sto parova, obučenih u narodne nošnje sa bakljama u ruci izveli su uvežbanu koreografiju. Uz prisustvo čelnih ljudi grada Salcburga, brojnih zvanica i mnogobrojnih posetilaca, atraktivnim plesom svečano je proglašeno otvaranje salcburškog letnjeg festivala.
– Ponosni smo što smo bili deo tako važnog događaja. Iskoristili smo priliku, da još jednom brojnim turistima i posetiocima tog dana prikažemo lepotu srpske nošnje i igre – rekao je ne krijući zadovoljstvo Nenad Šulejić, predsednik KSZS.

– Ovo je došlo kao nagrada za uloženi ovogodišnji rad i trud pred odlazak na zasluženi odmor. Svakako da najveća zasluga pripada našoj deci i omladini članovima folklornog ansambla – dodao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here