Tanjug
Moleban i minut ćutanja: Predsednik Aleksandar Vučić pred spomenikom

Srbija je po 80. put u mukloj tišini minutom ćutanja odala poštu građanima i đacima Kragujevca koje je Vermaht streljao u Šumaricama. Ova jeziva godišnjica obeležena je molebanom, polaganjem venaca i Velikim školskim časom kraj spomenika V3, u prisustvu državnog vrha predvođenog predsednikom Aleksandrom Vučićem i brojnim stranim delegacijama i predstavnicima među kojima je bila i potpredsednica Bundestaga Klaudija Rot, najviši nemački funkcioner koji se do sada pojavio u Šumaricama.

“Osamdeset godina nezaborava. Ubijali su nedužne ljude, ubijali su nam decu. Čitava odeljenja naše dece vođena su na streljanje, kao da ih vode na školsku priredbu. Tu decu Šumadije i Srbije nikad nećemo zaboraviti. Neka je večna slava svim ubijenim junacima i neka večno žive Kragujevac i Srbija”, objavio je predsednik Aleksandar Vučić uoči ceremonije.

Venci žrtvama

Moleban je predvodio vladika šumadijski Jovan, uz sasluženje sveštenika Eparhije šumadijske, kao i liturgije u obližnjem hramu Svetih novomučenika kragujevačkih. Odajući poštu nevinim civilnim žrtvama, vence na spomenik streljanim đacima, po tradiciji, prvi su položili učenici i profesori Prve kragujevačke gimnazije. Potom je venac položio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zatim predstavnici Vlade Srbije i Narodne skupštine, pa čelnici grada, predstavnici univerziteta, stranih ambasada, pobratimskih gradova, državnih i lokalnih institucija i ustanova…

Na Velikom školskom času, tradicionalnoj manifestaciji oktobarskih komemorativnih svečanosti, kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima, ovom prilikom izvedena je poema “Crni dan” Duška Radovića, koja je na ovom mestu prvi put predstavljena pre pola veka, 1971. godine. Ovogodišnje izvođenje režirao je Dragan Jakovljević, a organizator je Spomen-muzej “21. oktobar”.

Tri dana odmazde

Da podsetimo, za samo tri dana oktobra 1941. godine vojnici nemačkog Vermahta su streljali oko 3.000 nevinih građana Kragujevca i okoline, a među njima i 300 đaka i profesora Prve kragujevačke gimnazije koji su na svirepu, krvavu egzekuciju bukvalno izvedeni iz đačkih klupa. Ubijeno je i 15 siromašnih dečaka, uličnih čistača obuće.

To je bila odmazda okupatora za velike gubitke koje su pretrpeli u borbama koje su se vodile početkom oktobra 1941. kod puta Kragujevac – Gornji Milanovac kada je ubijeno 10, a ranjeno 26 nemačkih vojnika. Na taj način doslovno je sprovedena monstruozna naredba generala Franca Bema da se za jednog ubijenog Nemca strelja 100 Srba, a 50 za ranjenog.

Krvava bajka

U spomen na žrtve čitav prostor Šumarica je 1953. godine pretvoren u spomen-park, a na 352 hektara nalazi se 30 masovnih grobnica i 10 spomenika.

“Veliki školski čas” kao komemoracija održava se od 1957. godine. Od tada je u programu učestvovalo više od 50.000 umetnika, napisano je na desetine poema, od kojih je svakako najpoznatija “Krvava bajka” Desanke Maksimović.

Lebac sutra ne šaljite

U dokumentaciji Spomen-muzeja sačuvane su 42 poslednje poruke streljanih.

– Lazar Petrović: “Draga Lelo, Seko i Bato, kucnuo je zadnji čas, oprostite svom tati. Ljubi vas sve Lazar.”

– Božidar Milinković: “Mila Ružice, oprosti mi sve na poslednjem času. Evo ti 850 dinara, tvoj Boža.”

– Nikola i njegov sin Aleksandar Simić: “Ja i Aca odlazimo zajedno. Ljubi vas otac, živite u slozi.”

– Gimnazijalac Ljubiša Jovanović: “Dragi tata i mama, pozdrav, poslednji put.”

– Jakov Medina: “Lebac sutra nemojte poslati.”

– Radislav Simić:”Zbogom, Mico, srce. Ja danas pogiboh. Budi sretna, sine, i bez mene.”

Nisam kriv što sam živ

Među preživelima je bio i slavni glumac Mija Aleksić. Njega je s grupom od desetak đaka pustio banatski folksdojčer i po povratku kući zatekao je majku u crnini. Krio se danima na tavanu i majka mu je donosila hranu, ali se toliko tresao da nije mogao da jede. Jednom je samo promucao: “Mama, ja nisam kriv što sam ostao živ.”

Slikarka Olja Ivanjicki spasla je svog oca Vasilija.

– Upali su u kuću, a ja sam onako mala Nemcima rekla da je moj otac Rus, belogardejac. Bili su zapanjeni mojim znanjem nemačkog i otišli su – pričala je slikarka.

Majka glumca Ljube Tadića bila je profesorka i svoje gimnazijalce izbacivala je kroz prozor da se spasu. Za to vreme Ljuba i njegova trojica braće, osnovci, slušali su rafale mitraljeza.

Negujemo zajedničko sećanje

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je potpredsednici Bundestaga Klaudiji Rot na prisustvu komemoraciji i odavanju počasti žrtvama kako bi se naglasio značaj zajedničkog sećanja.

On i Klaudija Rot zaključili su da je Srbija u poslednjih nekoliko godina ostvarila izuzetan ekonomski rezultat, ali i napredak u raznim oblastima političkog i društvenog života, što je i EU prepoznala u svom poslednjem izveštaju.

Vučić je istakao da je Srbija okrenuta budućnosti i ekonomskoj saradnji s Unijom, a posebno s Nemačkom koja je jedan od glavnih ekonomskih partnera i najvećih investitora u srpsku privredu.

Klaudija Rot upoznala je predsednika Vučića sa situacijom u Nemačkoj nakon parlamentarnih izbora, te je izrazila nadu da će učešće partije Zelenih u novoj Vladi Nemačke pomoći u realizaciji “Zelene agende za Zapadni Balkan”, a za koju su već opredeljena sredstva iz fodova EU.