EPA/Kimimasa Mayama

Američki imunolog Entoni Fauči, cenjeni naučnik za epidemiju koronavirusa, izrazio je sumnju o bezbednosti vakcina koje se trenutno ispituju u Rusiji i Kini.

“Zaista se nadam da Kinezi i Rusi testiraju svoje vakcine pre nego što je bilo kome daju”, rekao je Fauči u petak u govoru u Kongresu.

“Reći da se ima vakcina spremna za distribuciju pre nego što je testirana, za mene je nešto problematično, da ne kažem nešto više”, rekao je Fauči, inače direktor američkog Instituta za zarazne bolesti. Dodao je da SAD za vakcinu ne treba da zavise od drugih zemalja.

Rusija je ove nedelje saopštila da se nada da će od septembra i oktobra početi industrijsku proizvodnju dve vakcine protiv koronavirusa koje su osmislili naučnici iz državnih centara. Rusija nije međutim saopštila naučne podatke koji potvrđuju bezbednost i efikasnost tih vakcina.

Nekoliko projekata vakcina pokazalo je ohrabrujuće rezultate, a među njima je jedna kineska na kojoj zajednički rade institut za vojna istraživanja i farmaceutska grupa CanSino Biologics.

Kineska vojska je krajem juna odobrila upotrebu vakcine u svojim redovima, iako još nisu počele završne faze testiranja vakcine.

U zapadnim zemljama u toku razvoja su tri vakcine koje se nalaze u prvoj fazi kliničkog ispitivanja na čoveku.

4 KOMENTARA

  1. Meni je jasno zašto ovi velikiiiii stručnjaci pričaju o vakcini i mešaju politiku u to. Pa zar neko može uraditi pre SAD-a? Pa zar bilo ko na ovom svetu misli da bi Rusi ili Kinezi pustili u opticaj vakcinu koja nije prošla sve provere? Pa ljudi moji, ako to urade, prvo će njihov narod patiti, a to nijednoj vlasti nije u interesu.

  2. gospodie fauci ja bih se pre vakcinsao rusko i kineskom a ne
    vasom jer vi mislite da vi samo imate dobre stvari ali vas boli
    sto imaju drugi bolje od vas!!!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime