pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ministarstvo privrede potvrdilo je da od 5. maja kreće isplata otpremnina za radnike nekadašnjeg giganta metalske industrije Fabrike reznog alata iz Čačka.

Očekuje se da će već ove sedmice prva grupa radnika, odnosno njih 85 koji imaju preko 40 godina radnog staza da raskine radni odnos uz otpremninu jedne trećine ličnog dohotka.

– Imamo problem koji se odnosi na radnike koji su zasnovali radni odnos dok je preduzeće bilo u procesu restruktuiranja. Preduzeća koja su u restruktuiranje ne mogu da primaju radnike bez saglasnosti Ministarstva za rad i socijalna pitanja. Generalni direktor preduzeća ipak je zapošljavao bez saglasnosti, što sada pravi problem, jer time radnicima ne mogu otpremnine biti isplaćene, a ima ih oko 65. Pokušaćemo da i za njih nađemo rešenje, kako ne bi bili oštećeni – rekao je za RINU Dušan Đelić, predsednik Industrijskog sindikata FRA.

U fabriku će u vidu paketa mera iz Ministarstva privrede biti izdvojeno blizu osam miliona evra. Svim radnicima biće ponuđen socijalni program i uplaćeni doprinosi, a fabrika će nastaviti da posluje kao privatno preduzeće.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here