pixabay.com
Foto: Ilustracija

Cena jestivog ulja u Srbiji već nedeljama nezadrživo raste, dinar po dinar. Sada je već 200 dinara.

Da li će se trend rasta nastaviti ili će u nekom trenutku zejtin ponovo biti jeftiniji od benzina, kao donedavno?

Ukoliko ste danas planirali da na svoj spisak za kupovinu stavite i suncokretovo ulje, za litar ove namirnice jednog od najpoznatijih brendova izdvojićete i celih 199 dinara i 99 para.

Jednostavnije – daćete 200 dinara i kusur nećete dobiti.

Od čega zapravo zavisi cena ulja na tržištu?

– Pre svega, zavisi od ponude i tražnje na svetskim tržištima, s obzirom na to da je ulje berzanska roba. S druge strane, zavisi i od ulaznih sirovina i činjenice da je cena sirovog suncokreta kao i sirovog suncokretovog ulja narasla u poslednjem periodu – rekao je za TV Prva Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije (PKS).

Kako ističe, cena ulja ne zavisi od maloprodavaca. “Oni nisu menjali svoje marže.”

Ono što neće obradovati potrošače jeste i činjenica da prognoze nisu optimistične i da će, po svemu sudeći, cene ići samo uzlaznom putanjom.

– U septembru ćemo znati mnogo više nego danas, ali činjenica je da se već danas sa tim rodom koji će doći u septembru trguje po većoj ceni nego što je bilo u septembru prošle godine, mislim da su stvari jasne – rekao je Žarko Malinović.

Dakle, spremite se da pri kupovini ove namirnice ne budete iznenađeni i njenom cenom.

Nadležni su poručili da, za sada, rast cena ima ekonomsko opravdanje, ali su i dodali da je država spremna da interveniše ukoliko bi cene rasle mimo trendova na globalnom tržištu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here