EPA/Neill Hall
Riši Sunak

Britanski premijer Riši Sunak rekao je danas da je previše civila stradalo u sukobu između Izraela i Hamasa i ponovio je svoj poziv na primirje, pre svega kako bi bilo omogućeno oslobađanje talaca.

Sunakov portparol saopštio je kako bi “održivo primirje moglo da potraje”, ali i dodao da Velika Britanija ne zagovara “opšti i trenutni prekid vatre”, preneo je Gardijan.

Britanski premijer danas je u Škotskoj ponovo istakao da Izrael ima pravo da se brani, nakon napada Hamasa u oktobru, ali je naglasio i da to mora da uradi u skladu sa humanitarnim pravom.

– Očito je da je previše civilnih života izgubljeno i zato smo dosledni u pozivima na održivi prekid vatre, kako bi došlo do oslobađanja taoca, prestanka Hamasovih raketiranja Izraela i nastavka dopremanja što više humanitarne pomoći – rekao je Sunak.

Gardijan podseća da je Britanija bila uzdržana na glasanju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija prošle nedelje, nakon kojeg je velika većina zemalja pozvala na hitan prekid vatre iz humanitarnih razloga.

Nakon što su intenzivne kopnene borbe ovog meseca počele da se šire Pojasom Gaze, a sa njima i humanitarna katastrofa, pojedini svetski lideri počeli su da pooštravaju retoriku prema Izraelu zbog sve većeg broja palestinskih civilnih žrtava, napominje britanski medij.

Tako je prošle nedelje američki predsednik Džozef Bajden izjavio da Izrael gubi podršku zbog svog “neselektivnog bombardovanja Gaze” i da bi izraelski premijer “Benjamin Netanjahu trebalo da promeni strategiju”.

1 COMMENT

  1. Dakle definitivno najodvratniji narod na svetu su pirgavi…kazu kad pogine jedan to je tragedija, kad pogine dedetak to je zlocin a kad izginu hiljade e to je vec statistika…znaci bilo je pozdljno da pobiju sve palestince ali posle jezivog genocida nad decom prevashodno ovi kazu da nije ipak toliko trebalo nego malo manje…smrdljivo, odvratno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here