EPA/Etienne Laurent
Džo Bajden

Politički gotovo mrtav još pre dve nedelje, Džo Bajden je pobednik u osam država u tzv. “super utorak”, a njegov glavni protivkandidat za demokratsku nominaciju Berni Sanders će verovatno osvojiti četiri, ali među njima i glavnu nagradu, Kaliforniju.

Velike televizijske stanice proglasile su bajdena pobednikom u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Alabami, Arkanzasu, Oklahomi, Minesoti i Masačusetsu.

“Super utorak”, dan kada glasa 14 američkih saveznih država, imaće presudan uticaj na to ko će se od demokratskih kandidata suprotstaviti Donaldu Trampu na predsedničkim izborima u novembru. Dosad je dao vetar u leđa Džou Bajdenu.

Ipak, Sanders je po projekcijama pobedio u Vermontu, Koloradu i Juti, a i u Kaliforniji, državi koja daje čak 415 delegata.

Bajden (77) je neočekivano, nakon što su se oni povukli iz trke, dobio podršku senatorke iz Minesote Ejmi Klobučar i Pita Butidžidža, gradonačelnika Saut Benda u Indiani. Ranije je dobio podršku mlade nade Demokratske stranke Beta O’Rurka, koji je rano odustao iz trke za nominaciju, ali je i dalje vrlo popularan u Teksasu.

Ko će na megdan Trampu?

Bajden je popularan među afroameričkim biračima, a ankete pokazuju da su za njega u “super utorak” glasali i birači koju su svoju odluku doneli u poslednjih nekoliko dana, moguće upravo pod uticajem ovih troje bivših protivkandidata. Veliki plus mu je bila i subotnja pobeda u Južnoj Karolini.

– Ovo je dobra noć i izgleda da će biti bolja. Ovaj dan ne zovu “super utorak” bez razloga – rekao je Bajden na mitingu u Los Anđelesu.

– Ljudi, još je rano, ali stvari izgledaju strašno dobro – dodao je.

Sanders se obratio svojim glasačima u Vermontu kojima je poručio: “Pobedićemo jer ljudi razumeju da su naša kampanja i naš pokret najbolje pozicionirani za pobedu nad Trampom. Pobedićemo najopasnijeg predsednika u istoriji naše zemlje”.

Gubitnik “super utorka” je Majkl Blumberg kojem izlazne ankete predviđaju pobedu samo na Američkoj Samoi.

“Super utorak” je najvažniji dan u trci za Belu kuću kada glasa 14 američkih saveznih država – Kalifornija (415 delegata), Teksas (228), Virdžinija (99) , Masačusets (91), Tenesi (64), Alabama (52), Arkanzas (31), Oklahoma (37), Minesota (75), Vermont (16), Kolorado (67), Juta (29), Severna Karolina (110) i Mejn (24).

Ulog “super utorka” je ogroman, 1.357 delegata za nacionalnu demokratsku konvenciju na kojoj se formalno bira predsednički kandidat. Kandidati treba da imaju 1.991 delegata da bi dobili nominaciju. Pobeda u određenoj saveznoj državi ne znači i kompletan broj delegata već se oni raspoređuju kandidatima prema postotku glasova koji su dobili.

Tramp proglasio pobedu na republikanskim izborima

Američki predsednik Donald Tramp pobedio je u saveznim državama u kojima su dosad zatvorena birališta u “super utorak”, što je bio i očekivani rezultat s obzirom da se takmiči gotovo bez suparnika.

U tvitovima, Tramp je zahvalio državama Vermont, Severna Karolina, Alabama, Oklahoma, Masačusets, Tenesi i Mejn. U nekim državama, kao što je Virdžinija, republikanci su otkazali predizbore jer je bilo potpuno jasno da će Tramp pobediti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here