EPA

Američki predsednik Džozef Bajden i bivši predsednik Donald Tramp ostvarili su pobede na primarnim stranačkim izborima tokom “super utorka” kada je glasalo 15 saveznih država i jedna američka teritorija.

“Super utorak” je, prema projekcijama CBS, aktuelnom predsedniku Sjedinjenih Američkih Država Džozefu Bajdenu, doneo nominacije ispred demokrata u 14 saveznih država i Ajovi gde se glasalo poštom.

Kandidat za predsedničku nominaciju republikanaca Donald Tramp, pobedio je u 12 država. Njegova protivnica unutar Republikanske stranke Niki Hejli, osvojila je najviše glasova u Vermontu, nakon što je prethodno pobedila u Vašingtonu.

Prema projekcijama, Bajden je ostvario ubedljive pobede na demokratskim primarnim izborima u Vermontu, Ajovi, Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Masačusetsu, Mejnu, Arkanzasu, Alabami, Teksasu, Koloradu, Juti, Minesoti i Kaliforniji. Jedini poraz predsednik SAD doživeo je na Američkoj Samoi, u južnom Pacifiku, gde je pobedu odneo Džejson Palmer.

Glas Amerike podseća da se 2020. godine ta američka teritorija odlučila za demokratu Majkla Blumberga.

Na republikanskim izborima, Tramp je trijumfovao u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Tenesiju, Oklahomi, Mejnu, Alabami, Masačusetsu, Arkanzasu, Teksasu, Koloradu, Minesoti i Kaliforniji.

Tokom “super utorka”, ni Tramp ni Bajden nisu uspeli da osiguraju nominacije svojih stranaka, ali ovih 15 država i Američka Samoa kandidatima obezbeđuju više od trećine delegata.

Kako navodi Glas Amerike, glasovi “super utorka” omogućiće Bajdenu i Trampu da ubrzo dobiju većinu delegata, osvoje stranačke nominacije i ponovo se susretnu na opštim izborima zakazanim za novembar.

Nekoliko država koje su glasale juče dodeljuju sve svoje delegate na stranačkoj konvenciji pobedniku pojedinačnih primarnih izbora, umesto da proporcionalno dodele glasove u skladu sa rezultatima glasanja, što bi moglo da ide u korist bivšem predsedniku.

Predsednik Bajden saopštio je da su milioni Amerikanaca “jasno čuli svoj glas” i sugerisao je da glasovi u njegovu korist pokazuju da biračko telo želi “da se bori protiv ekstremnog plana Donalda Trampa da nas vrati unazad”.

Tramp je “usredsređen na sopstvenu osvetu i odmazdu”, navodi Bajden, i želi da “ukine osnovne slobode poput mogućnosti da žene same donose odluke o zdravstvenoj zaštiti”.

Tramp je tokom obraćanja okupljenima u letovalištu Mar-a-Lago rekao da je “ovo veličanstvena noć”.

– Ne zovu ga “super utorak” bez razloga. Ovo je velika i veličanstvena noć – rekao je bivši američki predsednik komentarišući rezultate.

Tramp je osudio Bajdenovu ekonomsku i spoljnu politiku, a posebno odnos prema imigraciji.

– Učinićemo Ameriku ponovo velikom, većom nego ikada ranije – poručio je Tramp.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here