SPC
Bez treme: Učenici izveli sjajnu priredbu

Praznik Svetog Save je poseban u celom srpskom narodu, a u hramu u Hanoveru je još svečanije i dostojanstvenije obeležen kako i priliči hramu i mestu kojem je upravo Sveti Sava zaštitnik i pokrovitelj.

Povodom praznika liturgiju služio je protojerej Saša Momirović, a svojim pojanjem liturgiju je ulepšao hor “Sv. Simeon Mirotočivi” pod palicom dirigenta Jelene Milosavljević Agbaba, dok je za pevnicom pojao protonamesnik Aleksandar Perković, starešina hrama.

Posle liturgije su blagoslovena slavska znamenja koje su pripremili ovogodišnji kumovi, popadija Jovana Perković sa ćerkom Milicom i sinom Mihajlom. Sa njim je otac Saša lomio kolač, a potom pričešćivao decu i druge vernike u hramu.

Učenici Srpske škole koja već godinama deluje pri hramu pripremili su i izveli obiman kulturno- umetnički program i doprineli da ova proslava bude veličanstvena. Ðaci su igrali, pevali i recitovali sve u čast Svetog Save.

Za početak su sva deca otpevala himnu “Bože pravde” i “Himnu Svetom Savi”, zatim su najmlađi polaznici recitovali pesme o Svetom Savi i izvodili folklorne igre. Na sceni se našla i starija folklorna grupa koja je takođe zadivula svojim umećem.

Učiteljica Jelena Srbinovski kaže da je posebno ponosna na najmlađu decu koja još ne znaju da čitaju, ali su svi naučili pesme i recitacije.

– Postojala je bojazan da deca podlegnu tremi ali su tokom priredbe svi dobili neku supermoć i zagospodarili binom. To daje još veću motivaciju i deci i nama nastavnicama – veli učiteljica Jelena.

Na kraju programa su deca recitovala “Zdravicu narodu srpskom” Ljubivoja Ršumovića i time potpuno očarala publiku.

Posle toga se prešlo na veselje tokom koga su deci podeljeni prigodni pokloni.

Za sledeću godinu, čast da budu kumovi slave preuzeli su Miroslav Šunić i Dragan Majstorović sa svojim porodicama.

I najmlađi naučili stihove
Preuzeli kumstvo: Miroslav Šunić, otac Saša i Dragan Majstorović
Lomljenje kolača sa ovogodišnjim kumovima
Učiteljica Jelena (prva sleva) sa srednjom grupom folklora

Melem za dušu i srce

Protonamesnik Aleksandar Perković je izjavio da je posle dve godine pauze zbog korone, puna crkva na dan Svetog Save melem za dušu i srce.

– Posebno zahvaljujemo doktorki Mirijani Andrejević i Daliborki Deneke koje su svojim prilozima pomogle da podelimo prigodne poklone – paketiće za sve
učesnike ovogodišnje proslave – istakao je otac Perković.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here