Tanjug

Legendarni glumac Ivan Bekjarev preminuo je 16. novembra 2020. godine u 75. godini, a na godišnjicu smrti održano je veče sećanja na ovog umetnika.

Svi oni koji su ga voleli i cenili njegov rad okupili su se u muzeju Adligat, gde je izložen legat ovog dramskog umetnika. Posetioci, pored Ivanovih brojnih fotografija, tu mogu da vide i njegove najličnije stvari, a njihov izbor dve godine pred smrt napravio je sa suprugom Mikicom, s kojom je u braku bio više od četiri decenije.

– Pamtim kako je kući došao očaran kada je prvi put video ovaj muzej, rekao je da je to nešto izuzetno, što i ja moram da vidim. Kada sam došla ovde, mogla sam samo da mislim isto što i on. U mnogim stvarima učestvovali smo zajedno, bio je veoma vredan da sakupi sve što je radio, imao je razne plakate o predstavama, da ne govorimo o nagradama koje je ljubomorno čuvao. Za legat smo birali ono najinteresantnije – rekla je Mikica, sećajući se poslednjih dana života umetnika.

– Ovih dana proživljavam svaki Ivanov poslednji trenutak. Tačno pamtim kada se šta desilo. Na sreću, neko vreme pred njegov odlazak proveli smo zajedno jer smo oboje bili bolesni u isto vreme. Ležali smo u istoj sobi u bolnici nedelju dana, bila sam lakši slučaj i puštena sam na kućno lečenje, u nadi da ćemo se videti za nekoliko dana. Svakodnevno smo se čuli telefonom, a onda je odjednom nestao. Otišao je na intenzivnu i krenula je borba za život – prisetila se Mikica i dodala:

– Bio je vedar kad su dolazili lekari, govorio je da se oseća odlično. Telefonirao je non-stop i njega su zvali svi koje je poznavao. A molila sam ga da to malo daha čuva, da ne bude stalno u priči. Međutim, kao da se opraštao od svih… Ne pamtim poslednje reči jer ih nije ni bilo. Rastali smo se sa ‘zdravo’, verujući da ćemo se videti opet.

Ona je istakla da joj je drago što ga kolege nisu zaboravile.

– Mnogi mi se javljaju i interesuju se za legat. Zovu i njegovi studenti, od kojih su mu mnogi postali prijatelji. Skoro mi se javio jedan mladi čovek koji je rekao da mu je Ivan bio kao drugi otac – rekla je Mikica.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime