Hadži Marko Vujičić
Manastir Visoki Dečani

Upis zemljišta koje pripada manastiru Visoki Dečani – overeno od strane Ustavnog suda i u formi od strane same katastarske kancelarije Dečana – može označiti veoma veliki napredak percepcije i položaja Kosova kao evropske države, uključujući članstvo u Savetu Evrope.

Bez ovog akta, Kosovo će i dalje biti tretirano u oblasti spekulacija, navodi Veton Suroi, novinar i publicista iz Prištine, prenosi Kosovo online.

Kako će izgledati manastir Visoki Dečani 2030. godine?

Ne verujem da će to biti u EU – ceo Zapadni Balkan je dalje od članstva nego što mislite. Međutim, u EU ili ne, lako je predvideti da će manastir Dečani biti isti divni objekat izgrađen zapadnom sakralnom arhitekturom za potrebe istočnog sakralnog objekta.

Isto tako, biće živi sakralni objekat Srpske pravoslavne crkve, biće deo verskog i kulturnog nasleđa srpskog naroda na Kosovu i srpskog naroda širom Zapadnog Balkana, biće deo verskog i kulturnog nasleđa Kosova i njenih građana, biće jedan od značajnih objekata svetske kulturne baštine pod zaštitom Uneska.

Ali, želeo bih da zamislim da je manastir Dečani imao dve posebne dimenzije za Kosovo. Prvo, da bude oaza kulture mira. Drugo, da bude prekretnica za evropsku perspektivu Kosova.

Oaza kulture mira znači da manastir Dečani, sa širom i netaknutom teritorijom građevina, služi kao mesto okupljanja kulturnog dijaloga, odnosno metafizičkog. Da bude okidač za susrete arhitekata, pesnika, slikara i mislilaca. Da ga posete albanski srednjoškolci da bi razumeli značaj verskih narativa fresaka za srpsku, vizantijsku kulturu, za hrišćanstvo u celini.

A to je moguće u saradnji između manastira Dečani i kosovskih institucija, ali moguće samo ako se bratstvo manastira i institucije Kosova osećaju prijatno jedni prema drugima. A danas to nije slučaj.

Tu ulazi druga željena i potencijalna dimenzija manastira Dečani, dimenzija evropske prekretnice. Tokom proteklih četvrt veka, manastir Dečani je osetio pravnu nesigurnost, dakle i fizičku, neknjiženjem svojine od 24 hektara zemlje oko manastira koju smatra svojim. To zemljište legalizovano je tokom administracije Unmika, a zatim je sporni pravni proces dobio svoj konačni epilog u odluci Ustavnog suda Kosova. Pravno, ovaj slučaj je završen.

Pravna odluka u najvišem aktu ne bavi se periodom pre formiranja Unmika, već posleratnom procedurom. U stvari, Ustavni sud konstatuje da je sporazum između KPA (Kosovske povereničke agencije) i manastira Dečani o razmeni imovine zakonski zaključen. Manastir je ustupio četiri parcele u centru grada opštini Dečani. Oni su čak upisani u katastar Dečana kao opštinska svojina, ali isto još nije urađeno sa 24 hektara manastira Dečani.

Dakle, više neće biti pravnog osporavanja ovog pitanja; zemljište pripada manastiru Dečani. Ostalo je da Katastarska agencija Dečani upiše ostatak legalizovanog sporazuma u ​​svim pravnim instancama, onu gde ostaje 24 hektara šume i njiva u zamenu za četiri parcele koje manastir daje na raspolaganje opštini.

Jedna od najvažnijih odluka za spoljnu politiku Kosova i njegovo evropsko putovanje je potpuno sazrela za donošenje, zaključuje Suroi.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here