EPA/Sergei Ilnistsky
Ruski vojnici u okolini Hersona

Ukrajinske snage, uprkos brojnim napadima koji traju već mesec dana, nisu uspele da značajnije probiju takozvanu Surovikinovu liniju odbrane.

“Linija Surovikina” kako je po ruskom generalu Sergeju Surovikinu nazivaju neki zapadni vojni analitičari i mediji u Rusiji, jeste sistem odbrane koji se sastoji od desetina utvrđenih linija vatre, uključujući široka minska polja i inženjerske prepreke.

Ta linija je formirana praktično osam meseci i proteže se u dubinu odbrane na nekoliko desetina kilometara. U ovom sistemu odbrane predviđen je razvoj transportno-logističke mreže sa čvorištima i bazama.

Zahvaljujući kratkim logističkim maršrutama, Oružane snage Rusije mogu da prebacuju rezerve sa jednog dela na drugi bez ugrožavanja borbene gotovosti na frontu. Gde god je potrebno da se ojača vatrena moć, to se može organizovati bez pokretanja vojske sa drugog dela fronta.

Osim mreže odbrambenih linija, formirane su jake grupe artiljerijskog oružja, reaktivne artiljerije i Vazdušno-kosmičkih snaga, kao i helikoptera vojne avijacije “Ka-52” i jurišne avijacije sa avio-bombama “FAB-250/500”, koje su opremljene modulima za navođenje i korekcije.

U slučaju da se tehnika Oružanih snaga Ukrajine ipak probije, onda ruska kopnena vojska dobija podršku avijacije i deluje “kružno”, odnosno po zemaljskim ciljevima tada deluju helikopteri, izlaze jurišne jedinice i bombarderi.

Ukrajinske snage su do sada napredovale isključivo u “sivoj zoni”, odnosno, na teritorijama koje nisu unapred definisane kao osnovne granice odbrane.

Međutim, ni tamo se ne mogu utvrditi, jer se pri svakom takvom pokušaju suočavaju sa napadima artiljerije i naletima ruske avijacije i na kraju su ukrajinske snage primorane da se povuku i pregrupišu za novi napad, prenosi Sputnjik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here