EPA/Atef Safadi
Džon Bolton

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, Džon Bolton izjavio je da će sastanak 2. septembra u Vašingtonu između predstavnika Srbije Kosova američkom predsedniku biti veoma dobra prilika za kampanju.

Dodao je da se nada da će ovaj događaj u Beloj kući pomoći stranama u pregovaračkom procesu.

– Mislim da bi ovo bila sjajna kampanja za predsednika Trampa. Nadam se da će ovo pomoći u pregovorima Kosova i Srbije – rekao je Bolton.

On je rekao da je Sjedinjenim Američkim Državama u interesu da reše svaki problem u regionu Balkana.

– Mislim da je u interesu Sjedinjenih Država da razreše sve preostale sporove u regionu Balkana, kojih i dalje ima u velikom broju – naglasio je Bolton.

Bolton je naveo da će nemogućnost normalizacije odnosa između Prištine i Beograda omogućiti Rusiji da nastavi rad na destabilizaciji regiona Balkana.

– Mislim da nestabilnost izazvana nesposobnošću normalizacije odnosa između Srbije i Kosova daje Rusiji prostor da poveća tu nestabilnost – istakao je Bolton.

Bivši savetnik za nacionalnu bezbednost Donalda Trampa, koji je u julu rekao da su Beograd i Priština razgovarali o mogućnosti razmene teritorija, odgovarajući na pitanje Gazeta Ekpres naveo je da je u interesu Vašingtona da radi javno ili čak i iza zavese, kako bi sagledao mogućnost da Srbija i Kosovo krenu ka postizanju sporazuma.

On kaže da ako to radi Trampova administracija, onda to pozdravlja.

– Pre nekoliko godina, bilo je vreme kada mislim da su ljudi bili optimistični da su lideri Kosova i Srbije nešto rešili, barem generalno. Mislim da je ovaj optimizam malo opao, ali da je u interesu SAD da, javno ili iza scene, rade na sagledavanju li možemo da pomognemo ove dve zemlje ka postizanju sporazuma, mislim da je to itekako u interesu SAD i ako to radi američka administracija, onda im ja aplaudiram – zaključio je Bolton.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here