Šutanovac u Sarajevu

0

Dragan Šutanovac

Srbiju, koja u Američko-jadranskoj povelji ima status posmatrača, na ovom sastanku predstavljaće ministar odbrane Dragan Šutanovac.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine saopštilo je da će ovom sastanku prisustvovati ministri odbrane BiH, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije i Hrvatske, zamenik ministra odbrane Albanije, pomoćnici državnog sekretara za odbranu SAD, kao i generalnog sekretara NATO-a i generalni sekretar Regionalnog saveta za saradnju.

Predsedavajući Saveta ministara BiH Nikola Špirić, ministar odbrane BiH Selmo Cikotić i pomoćnik državnog sekretara za odbranu SAD Aleksander Veršbou, obratiće se učesnicima na otvaranju sastanka u Sarajevu.

Američko-jadranska povelja utemeljena je 2. maja 2003. godine, kada su ministri spoljnih poslova SAD, Albanije, Hrvatske i Makedonije u Tirani potpisali dokument o njenom osnivanju. U decembru prošle godine u punopravno članstvo Američko-jadranske povelje pristupile su BiH i Crna Gora, dok Srbija ima status posmatrača.

Ciljevi ove inicijative su jačanje regionalne saradnje, bezbednosti i stabilnosti, što su preduslovi za što brže uključivanje u evroatlantske integracije, kao i jačanje demokratije i manjinskih prava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here