Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Deonica auto-puta od Obrenovca do Ljiga potpuno je spremna za puštanje u saobraćaj. Završeni su kozmetički radovi, čišćenje, pranje i košenje. Očekuje se da će prva vozila biti na putu u noći između nedelje i ponedeljka ili u ponedeljak ujutru.

Savetnik za infrastrukturne projekte u Ministarstvu građevine Nebojša Pavlović kaže za RTS da se puštanje deonice u saobraćaj očekuje posle svečanog otvaranja deonice, koje će biti održano u nedelju u 20 časova.

– Očekuje se veći broj posetilaca, odnosno onih koji će učestvovati, desetak do 12.000 ljudi, koliko može da se primi. To zahteva i njihovu evakuaciju posle ceremonijala, čišćenje prostora, pa tek onda da prva vozila krenu novom deonicom – navodi Pavlović.

Očekuje da to bude u toku noći između nedelje i ponedeljka, najkasnije ponedeljak jutro.

Pavlović ističe da je deonica auto-put savremena, bezbedena, urađena po svim svetskim standardima. Centralno mesto i najveći izazov za građevinare bio je tunel „Brančić“ dužine 945 metara.

– To je čista tunelska cev, tunel koji je opremljen najsavremenijom tehnologijom i opremom koja obezbeđuje komforan prolaz. Urađen je tehničko-operativni centar, srce tunela, gde su podaci sa svih kamera koje postoje u tunelu, stručne ekipe koje su obučene da reaguju za bilo kakvu incidentnu situaciju. To može biti pojava požara, dima iz bilo kog razloga, zaustavljanje vozila, identifikacija pešaka u tunelu – ukazuje savetnik u Ministarstvu građevine.

Tri bočne naplatne rampe

Osim petlje Takovo, na deonici od Obrenovca do Ljiga urađene su tri bočne naplatne trake – Ub, Lajkovac i Ljig.

– One će omogućiti lokalnom stanovništvu da se bolje, lakše i brže uključe na auto-put i isključe. Verujem da smo pokrili sve kritčne tačke – kaže Pavlović.

Očekuje da do kraja godine bude završena deonica Surčin – Obrenovac.

– Već sutra očekujemo potpisivanje ugovora za deonicu Novi Beograd – Surčin, radove će izvoditi kineska kompanija koja već radi Surčin – Obrenovac. Trebalo bi da radovi počnu marta sledeće godine. To će već činiti ugođaj za vožnju od Beograda do Čačka – navodi Pavlović.

Prema njegovim rečima, od Obrenovca do Čačka vozači će uštedeti sat vremena vožnje. „Obezbedićemo bezbedniju i sigurniju vožnju, osloboditi Ibarsku magistralu viška saobraćaja“, navodi savetnik u Ministarstvu građevine.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime