SPC
Sveti Arhijerejski Sabor Srpske pravoslavne crkve

Sveti arhijerejski Sabor SPC na kome će biti izabran novi patrijarh SPC, 46. po redu, biće održan sutra u kripti Hrama svetog Save sa početkom u 12 sati, a pre toga u 9 časova biće održana sveta liturgija sa prizivom svetog duha, uobičajena za početak svakog Sabora, potvrđeno je u Patrijaršiji SPC.

Najveći broj vladika već je stigao u Beograd, a za sada je sigurno da Saboru neće prisustvovati episkop australijsko-novozelandski Siluan, zbog mera koje je Australija uvela protiv pandemije Covid-19, kao i episkop zapadnoevropski Luka zbog lošeg zdravstvenog stanja, a upitno je i prisutstvo vladike vranjskog Pahomija koji je nedavno oboleo od koronavirusa.

Dolazak vladika se očekuje i tokom dana, a kako je rečeno, deo njih će biti smešten u Patrijaršiji, a ostali po sopstvenom izboru.

Ovo će biti prvi put da se Sabor održava na nekoj lokaciji van Patrijaršije, a kao razlog za to što je izabran Hram svetog Save je pandemija Covid-19 i pogodniji uslovi koji postoje u ovom velikom prostoru da bi se sprovele mere zaštite.

Kandidati za patrijarha mogu biti svaki od 30 arhijereja naše crkve sa najmanje pet godina eparhijske službe, a pravo da glasa ima njih 39, koliko Sabor broji članova.

Po proceduri prvo arhijereji biraju između sebe sve dok ne uzaberu tri kandidata, a vreme za to nije ograničeno. Uslov za izbor je nadpolovična većina prisutnih vladika. Po izboru tri kandidata njihova imena se stavljaju u jevanđelje iz kojeg koverat sa imenom izvlači monah iz nekog manastira za koga vlada mišljenje da je veliki duhovnik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here