Takozvana država Kosovo zasnovana je na lažima, od agresije NATO 1999. do danas, poručuje Živadin Jovanović, nekadašnji ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije, povodom 17. februara, dana kada je 2008. godine u Prištini usvojena Deklaracija o nezavisnosti.

– To je 14 godina od flagrantnog kršenja međunarodnog prava, povelje Ujedinjenih nacija i principa evropske bezbednosti i saradnje, onoga što je zapisano u dokumentu iz Helsinkija, kao i Pariskoj povelji – rekao je Jovanović za “Vesti”.

Nije tajna, ističe naš sagovornik, da je sve na Kosovu rađeno na obmanama i lažima od slučaja “Račak”, navodnog masakra civila koji je bio retorički argument protiv SRJ, plana Potkovica, navodnog proterivanja kosovskih Albanaca i drugih izrežiranih događaja.

Ovo je, smatra naš sagovornik, trenutak kada Zapad predvođen SAD-om i EU, na čelu sa Nemačkom i Francuskom, treba da se zamisle, šta su to branile i šta su postigle učešćem u agresiji na SR Jugoslaviju.

– Ta agresija je bila osnov za otimanje Kosova Srbiji, a bez nje ne bi bilo ni proglašenja te državnosti koju u Prištini slave – ukazao je on.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti”.