Suvajac

0

Pravoslavna crkva, među svojim vernicima u Bosni s kraja 19. veka, porodice Suvajac sa slavom Sv. Trifun beleži u selima Kaoci kod Srpca, Lepenica i Pribinić, kod Tešnja, i u Tešnju, u Smrtićima kod Prnjavora, kao i u samom Prnjavoru, zatim u Majevcu, kod Dervente. Isti popis beleži i familiju Suvarac u Galjipoljcima, kod Prnjavora, ali verujemo da je to omaška, odnosno da je i ona – Suvajac.

 

Ispitujući mogućnosti nastanka ovog prezimena, shvatili smo da je "geografskog porekla", nastalo prema prethodnom zavičaju, odnosno naselju iz koga su došli preci našeg čitaoca i tako se "našli" u jednoj od Suvaja, sela u Pounju s tim nazivom. Na taj zaključak nas je navodila i krsna slava, a utvrdilo uverenje Vl. Skarića koji u to uopšte ne sumnja.

B E S P L A T N O

Istražite svoje poreklo

 

Poštovani posetioci sajta,

 

Ako želite da saznate odakle i otkad potiču koreni vaše porodice i kako je nastalo vaše prezime, “Vesti“ će vam to omogućiti – dovoljno je samo da pišete na našu e-mail adresu – redakcija@vesti-online.com

 

Osim osnovnih podataka o sebi – ime, prezime i adresa, potrebno je da navedete što više vama poznatih činjenica o svojoj porodici i zavičaju: OBAVEZNO odakle potiču vaši preci i koja vam je krsna slava, a zatim, ako je moguće, i u kojim krajevima su živeli i žive delovi vaše šire familije, da li su menjali prezime i kada.Možete tražiti podatke samo o jednom prezimenu – vašem sadašnjem ili, za žene, devojačkom.

 

Obilje podataka vam garantuje i sadržajnu priču o vašim korenima. Odgovore će vam davati naši saradnici mr Radomir D. Rakić i Vera Stanisavljevič-Rakić, stručnjaci za etnologiju i etimologiju.

 

Molimo Vas da imate strpljenja, jer našim saradnicima treba vremena da istraže vaše poreklo. Podaci do kojih oni dođu biće odmah postavljeni na odgovarajuće stranice na portalu.

Pitanje je samo koje je ranije prezime imala ova familija? Među "trifunjštacima" u Pounju, najbrojnija je familija Drljače, ali njih nije bilo u Suvaji (krupskoj, sada Gornja Suvaja), u parohiji Krnjeuša, u vreme popisa 1882, ali ih je bilo ranije, do 1856, kada je jedna grana prešla u dotle slabo naseljeni Risovac, a druga se uputila prema Srpcu, Derventi, Prnjavoru i Tešnju, zadržavajući staro krsno ime, ali s novim prezimenom, prema selu iz kojeg su potekli.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here