pixabay.com

U mlevenoj paprici poreklom iz Srbije na tržištu Švajcarske otkriven je visok sadržaj alternaria toksina, objavio je RASFF evropski sistem za brzo uzbunjivanje i obaveštavanje o hrani.

Visok nivo alternaria toksina tenuazonske kiseline u mlevenoj paprici pronađen je prilikom zvanične kontrole tržišta u Švajcarskoj, navodi se na portalu RASFF.

Nema detalja o preduzetim merama.

Navodi se da je maksimalno dozvoljeni nivo ovog toksina u mlevenoj paprici 10000 µg/kg (mikrograma po kilogramu), dok je u mlevenoj paprici iz Srbije otkriveno 15102 µg/kg, praktično 51 odsto više od maksimalno dozvoljene količine.

Šta je alternaria toksin

U radu koji je 2014. objavio beogradski Institut za higijenu i tehnologiju mesa pod nazivom “Mikotoksini u lancu ishrane – analiza rizika i značaj za javno zdravstvo” (autora Dragana Milićevića, Jelene Nedeljković-Trailović i Zorana Mašića), navodi se da “podaci o toksikološkim efektima ukazuju da alternaria toksini ispoljavaju citotoksični, fetotoksični i/ili teratogenani efekat”.

“Alternaria toksini su sekundarni metaboliti plesni roda Alernaria, prvenstveno A. alternata. Pretpostavlja se da grupu alternaria toksine čine oko 30 mikotoksina. Među najznačajnije alternaria toksine spadaju alternariol, arternariol metil etar, altenuen, altertoxin (ATX I, II i III) i tenuazonska kiselina”, navodi se u radu.

Prisustvo alternaria toksina najčešće je utvrđeno u voću i povrću, međutim, kako se ističe – podaci o zastupljenosti i koncentraciji alternaria toksina u žitaricama su nedovoljni.

U radu se ističe da se pojava ezofagealnog kancera kod ljudi u pojedinim regionima Kine dovodi u vezu sa prisustvom alternaria toksina u žitaricama.

2 COMMENTS

  1. To sve ovi šiptarski mafijaši pakuju informacije
    Pazi šta su oni pronašli
    Pa ne morate da uzimate našu papriku jaka stvar
    Uzimajte iz Pakistana, Kine, Avganistana a.ne vi hocete sa Kosova
    Pa sad je sve jasno
    Smešni ste kao bioskop

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here