EPA/Valdrin Xhemaj
Kosovo i Metohija

Većina kosovskih Srba ne identifikuje se sa državom pa ni sa njenim simbolima, a albanska većina stanovništva iskazuje patriotska osećanja najradije dvoglavim orlom svih Albanaca, piše švajcarski “Noje cirher cajtung”.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić i mandatar za premijera Kosova Aljbin Kurti retko su u nečemu saglasni. Ali su donedavno to bili u odbijanju kosovske zastave, dodaje list.

“Nikako crveno-crno i bez prokletih orlova”, tako je, prema urbanoj legendi iz Prištine, američki ambasador 2007. dao uputstva za zastavu Kosova, navodi se u tekstu. I stvarno, na konkursu za idejno rešenje navedeno je da treba izbeći sličnost sa zastavama Albanije ili Srbije kako bi se naglasila samostalnost.

Te kriterijume je ispunila zlatna kontura teritorije Kosova na plavoj pozadini, sa šest belih zvezdica iznad.

“Zastava je uvek bila sporna”, piše novinar “Nojer cirher cajtunga” (NZZ) Folker Pabst. „Većina kosovskih Srba se ne identifikuje sa državom pa ni sa njenim simbolima, a albanska većina stanovništva iskazuje patriotska osećanja najradije dvoglavim orlom svih Albanaca.“

„Prošle godine je plan razmene teritorija između Srbije i Kosova izbacio u prvi plan šta bi to značilo za zastavu. Na kraju, tako bi se promenila i kontura teritorije. Ali trenutno ne izgleda da će se to desiti“, piše NZZ.

Ipak, dodaje se u tekstu, o zastavi se i dalje govori. „Verovatni budući premijer Aljbin Kurti je do nedavno odbijao kosovske državne simbole baš kao i član Ustava koji zabranjuje priključenje Kosova nekoj drugoj državi – dakle stvaranje Velike Albanije.“

Autor opisuje nedavni događaj kada je Kurti u partijskoj centrali Samoopredeljenja primio ambasadora Velike Britanije – u pozadini je bila samo zastava Albanije. „Srpski predsednik Vučić se odmah javio za reč putem Tvitera. Vučićevo pitanje bilo je u kojoj je to zemlji Kurti pobedio na izborima. Tviter-zajednica je oštro uzvratila pitanjem da li bi Vučiću bila draža zastava Kosova čiju nezavisnost Srbija još nije priznala.“

Kurti je, dodaje švajcarski list, nakon izborne pobede rekao da priznaje zastavu Kosova i da ima važnijih stvari od dekoracije u kancelariji premijera. „Pa ipak, kosovska zastava ostaje barjak na vetrometini“, piše NZZ.

2 COMMENTS

  1. Ta zastava je za one 2 posto skjavele sto uljuriraju kad uzimaju minimalac po prodavnice u pijanstvo nasa zastava znase koja je crni orao ot kojega suse plasili vampire u vreme njine okupacije!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here